Швейцарското разузнаване очаква нови атентати в Европа

Федералната служба за разузнаване на Швейцария (FIS) очаква на територията на Европа да бъдат извършени нови терористични атентати, предава Deutsche Welle.

„В Швейцария нивото на терористична заплаха остава високо. Най-голямата опасност за Европа и следователно за Швейцария, и занапред ще бъде тероризма, вдъхновен от идеите на джихада“, се казва в годишния отчет на разузнаването за рисковете, заплашващи сигурността на Швейцария.

Според авторите на документа най-сериозна заплаха за страната са отделни лица и малки групи, които действат под въздействието на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“. Те може да извършват нападение в Швейцария или да я използват като база за подготовка на атаки в други държави на континента.

В доклада се казва, че службите са идентифицирали повече от 500 интернет потребители с контакти в Швейцария, които използват социалните медии за разпространение на джихадистки идеи.

До този момент Швейцария не е била мишена на терористична атака, но въпреки това голяма част от екстремистите, отговорни за кръвопролитията в Европа, са пребивавали на територията й. На фона на повишените заплахи миналата година швейцарците гласуваха на референдум законопроект, който предвиждаше разширяване на пълномощията на спецслужбите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа