Швеция започва строителството на нов ядрен реактор до две години

Швеция започва строителството на нов ядрен реактор преди предстоящите парламентарни избори през 2026 г., заяви премиерът Улф Кристершон в интервю, публикувано днес от Франс прес. 

Управляващата дясна коалиция, подкрепяна от крайната десница, обяви, че иска да произвежда "мащабно" ядрена енергия в Швеция , но все още не е решила какъв вид реактор да строи.

Стокхолм възнамерява на първо време да започне изграждането на два реактора до 2035 г., а след това да върви към "мащабна експанзия" до 2045 г., предаде БТА.

Шведската държавна компания "Ватенфал" (Vattenfall) започна проучване за изпълнимостта на проекта за строителство на поне два малки модулни реактора в Рингхалс, Югозападна Швеция. 

"Ватенфал" има амбицията първият му реактор дазаработи още през първата половина на 2030 г. Компанията е започнала да придобива терени, но не е депозирала искане за екологично разрешително.

В отговор на въпрос на всекидневника "Дагенс Нюхетер" дали строителството ще започне преди парламентарните избори, Кристерсон отговори утвърдително.

"Необходимите решения за строителството на нова ядрена централа ще бъдат взети. Надяваме се те да бъдат придружени с първата копка", добави той. "Ако искаме да успеем с електрификацията, то ще трябва да удвоим производството и ядрената енергия  е интегрална част от този процес", добави премиерът.

Малките модулни реактори (SMR) са много по-лесни за изграждане от конвенционалните електроцентрали. Строителството им е относително просто и позволява серийното им производство в завод и последващото им транспортиране до мястото им на експлоатация.

В световен план има общо над 80 проекта с различен срок, но засега само Русия (два малки модулни реактора, качени на баржа) и Китай (също два малки модулни реактора) обявиха, че са ги пуснали  в експлоатация, според доклада за 2023 г. за състоянието на ядрената енергия, произведена от независими експерти.

Швеция понастоящем експлоатира в три различни централи шест ядрени реактора, които генерират 30 на сто от електроенергията. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа