Шели Дювал, играла в култовия филм "Сиянието" на Кубрик, почина на 75 години

Снимка: Warner Bros

Шели Дювал, любимата звезда, която изигра съпругата на Джак Никълсън в "Сиянието" почина на 75 години,

Дювал играе Уенди Торънс в адаптацията на Стенли Кубрик от 1980 г. по Стивън Кинг. Актрисата участва и в седем филма на Робърт Олтман през цялата си кариера.

Новината за нейната смърт беше съобщена от Дан Гилрой, неин партньор от 1989 г. Гилрой каза пред The Hollywood Reporter, че тя е починала в съня си от усложнения от диабет.

„Моята скъп, сладък, прекрасен партньор в живота и приятел ни напусна. След прекалено много страдание напоследък, сега тя е свободна. Отлети, красива Шели" каза Гилрой.

Дювал, която е родена в Тексас, става протеже на режисьора Олтман през 70-те години на миналия век, участвайки във филми, включително "Маккейб" и "Госпожа Милър" (1971), "Крадци като нас" (1974) и "Нешвил" (1975), който се счита за нейния пробив.

Дювал също имаше поддържаща роля в "Ани Хол", а през 80-те години на миналия век игра в екшъна на Алтман "Попай", като влезе в ролята на Олив Ойл.

Но нейната роля в „Сиянието“ на Кубрик се оказа най-устойчивата на Дювал. През годините се носеха слухове за борбата на Дювал на снимачната площадка на филма, който отне една година, за да бъде завършен, поради перфекционизма на Кубрик.

За да увеличи максимално враждебността между своите главни актьори, се твърди, че Кубрик антагонизирал и изолирал както Дювал, така и Никълсън. Твърди се, че Кубрик е накарал Дювал да изиграе скандалната сцена, в която тя истерично се оттегля от съпруга си, докато размахва бейзболна бухалка за защита, 127 пъти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица