Без галактически сблъсък между ПСЖ и „Реал“

На 18 септември 2019 да почерпят

Плеймейтката Марешка с шокираща победа в „Игри на волята“

Предадоха се двамата мъже, издирвани за погрома в столичния бар

Локализиран е пожарът край Велинград

„Антична Сердика“ става част от игрите и заниманията на децата

САЩ и Беларус ще възстановят напълно дипломатическите си отношения

Тео Ушев получи нова награда

Европейската агенция по лекарствата проверява препаратите, съдържащи ранитидин

Прокуратурата погва техническия шеф на БНР (обзор) Пламен Костов ще отговаря за престъпление по служба

Москва и Анкара договарят нови „перспективни оръжия“

Министър Ангелкова обсъди развитието на балнео туризма с водещи лекари

Инж. Стоян Братоев: Най-добрият кмет на София е този, който е направил най-много за метрото

Наши Миг-29 в съвместна тренировка с румънци и канадци

Горивата може да поскъпнат с до 10 ст.

Шерп умрял в ръцете на Скатов

Българският алпинист Атанас Скатов се е прибрал в базовия лагер след успешните изкачвания на Лхотце и Еверест. На връщане от Покрива на света сливенският лекар изгуби връзка, което доведе до слухове, че му се е случило нещо, но той ги опроверга.
„Не можах да се обадя по-рано, защото телефонът ми замръзна, беше минус 35 градуса и духаше силен вятър – разказа сливенският лекар. – Имаше много силни емоции този път. Един непалец шерп умря вчера в ръцете ми на 8700 м височина. Опитвахме се около един час да го спасим, но не успяхме. Аз вече съм се качвал по северния ръб, но от тази страна е много по-трудно. Цели групи се отказваха и се връщаха обратно.“
Скатов разказа, че много от другите алпинисти са се отказали заради лошите атмосферни условия. Времето е причината тази година успеваемостта на опитите за изкачване да е едва 20%, докато миналата беше 68%.
Междувременно шерпи са открили още четири тела на мъртви алпинисти в палатков лагер в подножието на върха. Самоличността на загиналите все още не е установена. Смята се, че те са станали жертва на отравяне с въглероден диоксид, тъй като запалили примуси, без да проветряват палатките. Така жертвите на последния сезон на Еверест стигнаха десет. Опитите за изкачвания продължават до края на май. Непалските власти са издали 371 разрешителни, а още 200 алпинисти са потеглили към върха от страната на Тибет и Китай.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.