Парламентът ратифицира Договора за добросъседство с Македония

Снежна буря и катастрофи затрудниха трафика по пътя Варна-Добрич

Снегонавявания затвориха пътни участъци в община Казанлък

Кастингът на Слави за политици тръгва в началото на февруари Желание да участват са изявили 3 777 души

Цветлин Йовчев за последните убийства: Нещо се случва в подземния свят, има раздвижване

21-годишната жена, пострадала при вчерашната катастрофа край Хасково, се нуждае от кръв

Тръмп обяви „награди за фалшиви новини“

Николай Нанков: Магистрала „Струма“ ще бъде завършена през 2018 година, без участъка в Кресненското дефиле и тунела „Железница“

Арестуваха 9 души, транспортирали кокаин, скрит в ананаси

Протест в Сливен срещу увеличението на таксите за ясли и детски градини

Удължава се грипната ваканция в Пернишка област

Днес е Атанасовден

Затворени са проходи и пътища заради обилен снеговалеж

Жълт код за силен вятър в цялата страна

Рекс Тилърсън обеща, че американската армия ще остане в Сирия

Шерп умрял в ръцете на Скатов

Българският алпинист Атанас Скатов се е прибрал в базовия лагер след успешните изкачвания на Лхотце и Еверест. На връщане от Покрива на света сливенският лекар изгуби връзка, което доведе до слухове, че му се е случило нещо, но той ги опроверга.
„Не можах да се обадя по-рано, защото телефонът ми замръзна, беше минус 35 градуса и духаше силен вятър – разказа сливенският лекар. – Имаше много силни емоции този път. Един непалец шерп умря вчера в ръцете ми на 8700 м височина. Опитвахме се около един час да го спасим, но не успяхме. Аз вече съм се качвал по северния ръб, но от тази страна е много по-трудно. Цели групи се отказваха и се връщаха обратно.“
Скатов разказа, че много от другите алпинисти са се отказали заради лошите атмосферни условия. Времето е причината тази година успеваемостта на опитите за изкачване да е едва 20%, докато миналата беше 68%.
Междувременно шерпи са открили още четири тела на мъртви алпинисти в палатков лагер в подножието на върха. Самоличността на загиналите все още не е установена. Смята се, че те са станали жертва на отравяне с въглероден диоксид, тъй като запалили примуси, без да проветряват палатките. Така жертвите на последния сезон на Еверест стигнаха десет. Опитите за изкачвания продължават до края на май. Непалските власти са издали 371 разрешителни, а още 200 алпинисти са потеглили към върха от страната на Тибет и Китай.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.