Шестдесет процента от децата бежанци в Турция имат психични проблеми

Шестдесет процента от децата бежанци в Турция имат психични проблеми, информира Анадолската агенция, като цитира данни на проучвания.

Проучвания, извършени в Турция и по света, показват, че повечето деца бежанци страдат от различни психически разстройства, каза пред агенцията д-р Вейси Чери от истанбулската държавна болница Пендик, който участва в Международен симпозиум за психофармакология в Анталия.

Извършили сме четири проучвания от 2014 г., в които са участвали деца бежанци на възраст от седем до седемнадесет години. Комбинираните резултати от тази работа показват, че 60 процента от тези деца страдат от поне едно психично заболяване. Най-честите проблеми при тях са посттравматично стресово разстройство и депресия, посочи Чери.

Той добави, че тези деца не искат да напускат местата, където живеят, и да ходят на училище.

Дори обаче и да посещават училище, повечето от тях не могат да се концентрират в клас заради проблеми, които засягат умствените им способности. Някои от децата са подложени на подигравки и обиди, каза Чери, като добави, че по този начин те са изложени на много по-голям риск от употреба на дрога и алкохол.

Ако не лекуваме тези деца, накрая ще стане така, че в страната ни ще има лица без образование, страдащи от психични заболявания и неговорещи турски, посочи той.

Докторът отбеляза, че в Турция в момента има над 4 милиона бежанци и 1,5 от тях са деца, като 700 хиляди деца имат психични проблеми.

Вейси каза, че гражданската война в Сирия е навлязла в осмата си година и може скоро да не свърши, поради което турските власти трябва сериозно да се заемат с проблемите на децата бежанци.

Докторът предложи в районите, в които има много бежанци, да бъдат открити специализирани психиатрични клиники за деца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят