Шестима обвиняеми за трафик на мигранти

На шестима души са повдигнати обвинения за трафик на мигранти. Трафикантите са превозвали чужди граждани от Турция, през България към Централна Европа. Това стана ясно днес на брифинг по повод спецакция на МВР, ДАНС и спецпрокуратурата, проведена вчера.

Разследването е започнало през септември 2016 г., като в хода му са използвани и специални разузнавателни средства. Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев уточни, че в престъпната група са участвали 2-ма българи, 3-ма иракчани и 1 алжирец. В дома на един от българите е открит тефтер, съдържащ записки с определени суми, воден по арабския метод "хавала".

Директорът на агенция "Миграция" в ДАНС Антон Славчев обясни, че това представлява безкасово плащане, при което се гарантира, че чуждият гражданин ще пристигне от точка А до точка Б. Едва след пристигането му сумата се предава. Славчев уточни, че средната цена за преминаване на нелегален мигрант през България варира между 600 и 1000 евро.

В хода на друга операция на ДАНС вчера са били задържани 60 нелегални мигранти, натоварени в камион. 57 от тях са били с регистрация в центъра за настаняване на бежанци в Харманли. Другите 3-ма са без регистрация.

По думите на на директора на ДАНС Младен Маринов шофьорът на камиона е бил с 2,9 промила алкохол в кръвта. По случаят се водят 2 досъдебни производства. Паралелно с това в центъра на София вчера е била извършена и проверка на други 78 чужди граждани, в която е участвал и отряд "Кобра". 3-ма от тях се оказали без дументи. Проверките продължават, твърдят разследващите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право