Шестима от групата, задържана с 50 картечни пистолета „Узи“, отиват на съд

Специализираната прокуратура внесе в специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу шестима участници в организирана престъпна група за незаконна търговия с огнестрелни оръжия, в т.ч. на 50 картечни пистолета „Узи“. Седмият от групата се призна за виновен, поиска споразумение с прокуратурата и бе осъден на 2 години затвор условно с 4-годишен изпитателен срок, съобщиха от държавното обвинение.

Участниците бяха задържани на 19 ноември 2016 г. в София при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура. При извършените претърсвания в ползвани от тях жилища бяха намерени и иззети 50 картечни пистолета "Узи", 10 пистолета от различни марки и модели, оптика, 2700 евро, голямо количество боеприпаси, над 19 000 лева, картечен пистолет "Скорпион", старинни монети, скимиращи устройства.

Според доказателствата по делото групата е била сформирана през март 2016 г. Дейността й е била добре организирана от лидера Йордан Й., като всеки от участниците е изпълнявал точно определени функции. Оръжия, боеприпаси и части за оръжия били доставяни от участника в групата Ивайло П. – лицензиран търговец на специални изделия. В работилница в дома на Тодор Й. в София те били преработвани или сглобявани (като се заличавали серийните им номера). Веселин Й. осигурявал купувачи, друг от групата съхранявали готвите за продажба оръжия и боеприпаси. При наличие на купувач, стоката била предавана на лидера или на посочен от него човек, и доставяна на клиента.

Оръжейният търговец Ивайло П. внесъл законно от чужбина 50-те „Узи“-та.

Преди да ги продаде на групата е трябвало те да бъдат деактивирани (т.е. да бъдат превърнати в негодни за стрелба). Вместо това, те са предадени като бойни, номерата им са били заличени и са били подготвени за нелегална продажба.

По делото са приложени огромен брой доказателства, в т.ч. събрани със СРС и разпити на свидетели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право