Шестият празник на динята събра близо 2000 участници в Никюп

Близо 2000  души събра шестото издание на Празника на динята във великотърновското село Никюп. Над 5 тона от сладкия плод бяха осигурили като безплатна гощавка от местната земеделска кооперация.  Освен това над 10 тона дини пък бяха продадени.

Освен жители на Никюп, за да се забавляват и да опитат дини, бяха дошли и съседните села Ресен, Самоводене, от Велико Търново, Горна Оряховица, Хотница, Първомайци и др. Българската реч се смесваше с английска, тъй като десетки представители на британската общност, които са фенове на местни фестивали, също се присъединиха към веселието. Карън Фокс от Хотница споделя, че идва за пръв път на феста на динята, но много й харесва. Тя живее във великотърновското село от 2005 г. и отглежда в градината си ягоди и ябълки и почита българските  празници и обичаи. Смята, че разликата между нашенските и английските дини е в това, че тукашните са свежи и по-сладки. Съпругът й Джеф пък допълва, че в България се произвеждат много по-големи количества. През усмивка той подхвърля, че динята е подходящо мезе за ракията.

Фестът бе официално открит от кметицата на Никюп Йорданка Атанасова, която припомни, че местните градинари и производители са се прочули със своята продукция още през миналия век, далеч зад границите на България. Още през 30-те години на 20 век, дините на никюпските стопани са били най-търсени на родния пазар.

Областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова, която е снаха в Никюп и по чиято идея през 2011 година се организира феста, също приветства присъстващите и подчерта, че заради трудолюбието на земеделските стопани тук заслужено имат такъв празник.

Земеделската кооперация пък е най-мощният производител на дини в селото, като тя за шеста година осигурява за празника тонове от сладкия плод. Освен атракциите , в центъра на селото имаше тържище, на което се предлагаха дини и пъпеши, и различни видове семена и хибриди. Иван Петров е единственият частник, който произвежда голямо количество от примамливия плод  в Никюп. От 2014 г той стопанисва 10 декара, като подчертава, че не само семената са важни, но и почвата, тъй като в съседното село Ресен не се получава такъв висок добив. Със семена и хибриди се снабдява от специализираните магазини във Велико Търново. Тази година добивът е много висок- над 2,5 тона от декар, като така е в цялата страна. Богатият урожай обаче не го прави щастлив, тъй като търговците натискат земеделските производители да смъкват драстично изкупните цени.

"Не може да ни изнудват с изкупни цени от по 15-18 стотинки на килограм, след като реално те са около 25-30 ст., за да покрием разходите си. Големите вериги и свръхпроизводството развързват ръцете на посредниците и водят до дъмпинг на пазара”, споделя производителят.

Иван Петров  разкрива още, че вносът не е от такова значение, тъй като дини в България се внасят до към средата на юли. На празника фермерът предлагаше от стоката си по 40 ст. за килограм. Тъй като има многолюдна фамилия по време на кампанията му се налага да ангажира около 4 работника. Чевръсти стопанки от Никюп пък с часове режеха резени от сладкия плод и ги раздаваха на стотиците присъстващи.

Много добро настроение донесоха трите състезания по надяждане с диня, търкаляне на диня и „познай теглото на динята“.

По масите пред заведенията в центъра обичайна гледка бяха чашите с наливна бира и кебапчета редом до резени с диня. За децата също имаше атракции - боди арт, по време на който на ръчичките им изрисуваха дини. Възхитени погледи и интерес предизвикваха творбите на майсторката на карвинг Златка Енева., която идва за шеста поредна година на празника. Със специални инструменти и тайландски нож тя преобразяваше любениците в  кошници с рози и красиви кукли. Енева разказа, че древното тайландско изкуство й е хоби и го практикува от години. В действителност е пенсиониран преподавател по английски език от Варненския свободен университет и сега работи в бюро за преводи като превежда юридическа медицинска и техническа документация. Преводачката намира модели за красивите си творения от плодове и зеленчуци в Интернет и ги обогатява и интерпретира. Тя сподели, че динята е благодатен плод, тъй като кората й добре се реже, а сърцевината й е мека за ажурните фигури.

Панаирният дух и веселото настроение на площада в Никюп се поддържаха до късна вечер от типичните сергии, скарата и захарния памук. В музикалната програма се включиха талантите на вокално студио "Елита", група „Ксани денс”, групи от Сухиндол, „Ресенския праг” .

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България