Шестият регионален полуфинал на Фен Купа 2017 стартира в града под тепетата

Шестият регионален полуфинал на Kamenitza Фен Купа 2017 стартира снощи на игрищата в „Младежки спортен център - Гребна база“ в Пловдив. Участващите отбори са общо 32, като 6 са представители на област Пазарджик, а останалите 26 са от града домакин. Всеки от тях е доказал уменията си по време на предварителните квалификации, в които взеха участие близо 150 тима от двата областни центъра.

Официалният старт на регионалната надпревара беше даден от футболист №1 на България за 1999г. Александър Александров „Кривия“ – ветеран на Марица, Левски, Черно Море и Ботев и Здравко Лазаров „Електричката“ - ветеран на Локомотив, Черно Море, Левски, ЦСКА и Славия. За да изразят подкрепата си към турнира, на сцената се качиха и Виолета Малева - главен експерт в Министерството на младежта и спорта, Стоянка Груйчева – златен медалист по гребане от олимпиадата в Монреал през 1976г. и легендата на българската и европейската лека атлетика Лиляна Томова. „Благодаря на организаторите, че вече 15 години провеждат този страхотен турнир и повишават спортната култура в България. Това безспорно е най-големият и най-добрият футболен турнир за непрофесионалисти у нас. Пожелавам на всички участници да играят футбол без капка фалш и изцяло в духа на феърплей.“, сподели Виолета Малева.

По време на кариерите си Александров и Лазаров са играли в едни и същи отбори, но пътищата им се преплитат единствено в редиците на Левски София през сезон 1998/99. Снощи двамата футболисти бяха обединени от един друг отбор, специално сформиран за демонстративен мач по случай откриването на Kamenitza Фен Купа в града под тепетата. „Кривия“ и „Електричката“, подкрепени от Мустафа Мехмедов и Христо Трифонов, се изправиха срещу тима на организаторите от „Каменица“, за да покажат как се играе футбол без капка фалш и да вдъхновят полуфиналистите за предстоящите дербита. Срещата започна с едноминутно мълчание в памет на Аян Садъков – една от големите легенди на българския футбол, с огромен принос за популяризирането и развитието на спорта у нас.

Демо-мачът протече много оспорвано и изцяло в духа на феърплей. През първото полувреме двата тима си размениха по два гола. Точен за отбора на „Кривия“ беше Мустафа Мехмедов, а за „Каменица“ - младият Иван Бурнарски. Втората половина от мача започна много добре за тима на организаторите и те бързо взеха преднина с две попадения на Николай Стоилов и Петко Петков. Отговорът на „Кривия“ и „Електричката“ не закъсня. Пет минути преди края на редовното време Христо Трифонов се разписа за 4:3, а в последната минута „Електричката“ вкара куриозен гол с петичка и изравни за 4:4. При последвалите дузпи организаторите допуснаха 2 поредни грешки и загубиха с крайното 7:6.

След красивата демонстрация на майсторство и феърплей, футболната фиеста продължи с мачовете от програмата на турнира. 32-та отбора полуфиналисти бяха разделени в 8 групи. Тимовете на първо и второ място от всяка група ще продължат напред към фазата на директните елиминации, а накрая двата най-добри отбора ще се изправят един срещу друг във финалния мач, който ще започне днес (2 юли), от 19:30 часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена