Джеймс Матис: Случаят “Скрипал” показва, че Русия е избрала да бъде стратегически противник

Мъж пострада при експлозия в град Остин

Лавров: Великобритания съзнателно е поела курс към разваляне на отношенията с Русия

Над 35 цивилни загинаха при ракетен огън от сирийски бунтовници в предградие на Дамаск

Експерт: Отровителят на Сергей Скрипал може да се намира и в Русия

Възможна е тристранна среща между САЩ, Северна и Южна Корея

Израел призна за удар по сирийски ядрен реактор, извършен преди няколко години

Пета “пощенска” бомба в Тексас, един човек е ранен

На 21 март 2018 да почерпят

Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Шест години и половина затвор за измама със застрахователна полица

Снимка: Архив

Шест години и шест месеца „лишаване от свобода“ за измама със застрахователна полица
По обвинителен акт на Районна прокуратура – Мездра съдът е признал за виновен Красимир К. (на 30 години) за извършена от него измама – престъпление по чл. 211, пр. 2, вр. чл. 209, ал. 1, чл. 29, ал. 1, б. „б“ от НК, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

Подсъдимият Красимир К. имал регистрирана фирма и в качеството си на едноличен търговец сключил договор за застрахователно агентство с едно от акционерните дружества, занимаващи се с тази дейност. По този начин той имал право да сключва и да съдейства за сключване на застрахователни договори с физически и юридически лица срещу възнаграждение.

На 27.04.2013 г. в гр. Роман подсъдимият срещнал Емануил М., който в разговор му споделил, че е закупил лек автомобил „Ситроен Ксантия“. Също така му казал, че колата все още не била регистрирана на негово име и няма сключена застраховка „Гражданска отговорност“.

Красимир К. му предложил своите услуги като застрахователен агент и Емануил М. се съгласил той да му направи необходимата застраховка.

Същия ден подсъдимият издал застрахователна полица на името на Коста Б. за лекия автомобил, управляван от Емануил М., като сумата за плащане възлизала на 181.36 лв. Той регистрирал полицата в информационната система на застрахователното дружество по електронен път в 14:45 ч., а седем минути по-късно анулирал същата. По този начин застраховката не влязла в сила.

По-късно през деня Красимир К. предоставил на Емануил М. застрахователната полица с валидност от една година, заедно с контролен талон и стикер със съответните перфорации.

На въпроса на М. защо полицата е на името на друго лице, подсъдимият обяснил, че тя е направена на името на баща му, който е от с. Радовене. По този начин застрахователната премия била по-малка, тъй като застрахования е от малко населено място. Ако същата била на името на собственика на автомобила по талон, който е от гр. София, то Емануил М. трябвало да заплати по-голяма сума. Той се съгласил, взел документите и заплатил на Красимир К. стойността на полицата в размер на 181.36 лв.

Няколко месеца Емануил М. управлявал автомобила си със съзнанието, че има редовно сключена застраховка „Гражданска отговорност“. През това време се виждал с подсъдимия, но той не му казал, че същата е невалидна.

На 25.10.2013 г. М. претърпял пътно-транспортно произшествие в гр. Роман. Пристигналите на място полицейски служители извършили проверка на документите на участниците в инцидента. При проверка в системата било установено, че Емануил М. няма валидна застраховка „Гражданска отговорност“, въпреки наличието на полицата, както и надлежен контролен талон и стикер. Едва тогава пострадалият от действията на Красимир К. разбрал, че бил измамен от него.

С Присъда на Районен съд – Мездра на подсъдимия е наложено наказание от шест години и шест месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим.

Деянието, за което е осъден Красимир К., е извършено, след като е бил осъждан няколко пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер. Към наложеното по делото наказание е присъединено и наказание глоба в размер на 5000 лв. по водено срещу него дело в Специализирания наказателен съд.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Гроб са строги и справедливи. За 100 милона саниране – нищо. За 180 лева застраховка 6 годинки. Бравос. Това се казва европейска демокрация

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.