Шест общини получават средства за саниране на 48 блока, последни по националната програма

Половината са в София

Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) подписа двустранни споразумения за трансфер на средства с шест общини за енергийно обновяване на последните 48 блока по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Това съобщават от пресцентъра на ресорното министерство. 

Отпуснатата сума по Етап 1 на дейностите е общо 27 434 069,25 лева. Средствата ще бъдат насочени за осем жилищни сгради в община Добрич, три в община Каварна, една в община Пловдив, две в община Тутракан, десет в община Хасково и 24 - в Столичната община. Четири жилищни блока в община Русе, които са получили отрицателна оценка за конструктивна устойчивост, няма да бъдат финансирани, съобщават от министерството.

От МРРБ са предприели стъпки за приключване на националната програма за енергийна ефективност на жилищните сгради, която започна през далечната 2015 г. Очаква се през месец януари 2024 г. да бъде прието постановление на Министерския съвет, което урегулира финализирането ѝ, посочват от министерството. „Предвижда се бъдещите програми за финансиране на мерки за енергийна ефективност на жилищните сгради да не използват модела на 100% безвъзмездно финансиране и гражданите да съфинансират част от разходите за подобряване на тяхната собственост“, казват от МРРБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции