На 16 август 2018 да почерпят

Къде се корени харизмата на дъновизма Решения на видни политически фигури са повлияни от учението

Фалшиви новини пак бълва „Дневник“ Мамят за плажа в Аспарухово, лъжат за делото за Пирин

Богатите гинат по-скъпо в катастрофи В момента съдиите присъждат еднакви суми за обезщетение на всеки наследник

Най-малко 48 загинали при самоубийствен атентат в Кабул Ранените са близо 70

„Копенхаген“ дразни ЦСКА с думи

Шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова: Не е време за оставка, необходима съм (обзор) Никой не бил застрахован от срив

Извънредно положение в Генуа след рухването на виадукта

Кога хазната връща ДДС по европроекти

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък

Калоян Паргов: Цената на ремонта на „Граф Игнатиев“ е в пъти по-висока от тази на магистралите

Спират изтичането на мозъци с 61 млн. лева Държавата връща млади учени от чужбина с по-големи стипендии

Търсят две момчета, пометени от вълна на вълнолома във Варна Отменят празничния концерт и заря в града

САЩ налагат санкции върху руски и китайски компании за нарушаване на икономическото ембарго върху Северна Корея

Роналдо с нов гол за „Ювентус“

Шест сценария за бъдещето на света Бундесверът: ЕС отива към колапс, а САЩ в упадък

Още в началото на статията „Шпигел“ подчертава: „В документа от 102 страници Бундесверът за пръв път в своята история, показва как социалните тенденции и международните конфликти могат да повлияят на германската политика за сигурност през следващите десетилетия.“ Като резултат от направения анализ от страна на учените от Службата по планирането на Бундесвера са показани шест възможни сценария, свързани с политическата сигурност на немската държава.

В най-лошия от тях (шестия), наречен „ЕС в разпад и Германия в реактивен режим“, се предполагат „множество от конфронтации“. В тази проекция на бъдещето се приема, че международният ред в света се разрушава, вследствие на десетилетия от нестабилност, а системите от ценности по света се отдалечават една от друга и глобализацията свършва.

„Разширяването на ЕС най-вече е спряно, новите държави напускат общността. Европа е загубила своята глобална конкурентоспособност в много области“, така описват стратезите на Бундесвера тази версия от европейското бъдеще. „Все по-разочарованият, частично хаотичен и конфликтният свят радикално ще промени обкръжението на Германия и на цяла Европа в сферата на политиката за сигурност“.

Според този сценарий ЕС се разпада, а някога водещата държава – САЩ – се движи към икономически упадък и напразно се опитва да се противопостави на разрушаването на сегашния световен ред.

В петия, по-малко ужасяващ сценарий (наречен „Запада срещу Изтока“), някои източноевропейски страни замразяват състоянието на европейската интеграция, докато в това време други се опитват да се сближат с Източния блок.

В тази версия на бъдещето двата противоположни блока, въпреки че търгуват помежду си, все пак ще се отдалечат един от друг политически и културно. Западът ще обединява САЩ и Европа, източният свят ще включва преди всичко Китай и Русия. Конкурентната борба за ресурси ще нараства, но икономическите връзки на този етап все още ще възпрепятстват развитието на големи военни конфликти. В същото време „зависимостта от природните ресурси ще изтласква някои източноевропейски страни в прегръдките на Москва“.

В четвъртия сценарий („многополюсната конкуренция“) екстремизмът в Европа ще нараства, а някои партньори от ЕС „ще търсят специфичен подход към руския държавно-капиталистически модел, ако това е необходимо“. В такъв свят с неразбираем световен ред, САЩ ще са необходими като възпираща сила и стабилизиращ фактор. Затъналият в глобализацията си Китай ще намалява тежестта си и ще става все по-малко стабилен, като ще компенсира това чрез агресивен външнополитически курс. Русия, напротив, ще стабилизира вътрешната си политика поради високите цени на суровините и ще демонстрира готовността си към стълкновения във външната си политика. В ЕС е възможен „краят на европейската илюзия“, ще има признаци на отчуждение от САЩ, а обкръжение около Германия ще стане непредвидимо и ще поражда рискове в сферата на държавната й сигурност.

Както подчертава „Шпигел“, „този официален държавен документ ясно описва възможния разпад на ЕС, с вероятно непредвидими за сигурността на Германия последици. Но наред с това се предлагат три бъдещи сценарии, според които Бундесвера трябва да се ръководи при планирането на бюджетите си за следващите години. Германия прибягва към този метод на прогнозиране за първи път. Авторите на документа обаче подчертават, че не дават никакви прогнози – те само моделират развитието на събитията. В същото време, изследователите настояват на това, че всички сценарии са правдоподобни и могат са случат до 2040 г.“

Интересното е, че авторите на „Стратегическата перспектива 2040“ не са се решили да развият и един много апокалиптичен сценарий. Според „Шпигел“ „такъв вариант би предположил, прекратяване на дейността на НАТО и Бундесвера, но все пак от предсказване на собствения си разпад аналитиците от Службата по планирането на Бундесвера са се въздържали.“

Германските медии посрещат тези негативни сценарии изпълнени с разбиране: „Колапсът може да се случи дори много по-рано – пише в редакционна си статия бизнес ориентираното електронното издание на Investor Verlag. Полша, Унгария и Чехия вече имат свои политически възгледи, коренно различни от тези, които се прилагат в страни като Германия и Холандия. И разрива между Изтока и Запада занапред само ще продължи да се задълбочава. Прибавете към това конфликта между Испания и Каталуня. Ще предизвика ли кризата на Каталуня разпадането на ЕС? А Брекзит? А кризата с бежанците? Никой не може да предскаже точно как ще се развиват събитията в бъдеще. Едно нещо е сигурно: вече има повече от достатъчно места на тлеещи конфликти, от които във всеки един момент могат да избухнат пламъци. В сегашната си форма ЕС вече не е жизнеспособен. И нито една от политиките му няма да реши съществуващите проблеми.“

Що се отнася до пазарите, пише по-нататък Investor Verlag, „когато ЕС се срине, пазарите ще се окажат в хаос. Неопределимият колапс на ЕС ще изненада повечето инвеститори. В края на краищата едва ли някой вярва в това, което вече е на хоризонта. Но фактите са недвусмислени – ако, разбира се, имате смелостта да се изправите пред реалността.“

 

Секретни изследвания

Немското списание „Шпигел” (Der Spiegal) излезе със статия, разпространявана от всички водещи медии не само в Германия, но и в Европа и САЩ. Статията е публикувана под заглавието „Секретни изследвания на Бундесвера” и озаглавена „Военните плановици смятат, че колапсът на ЕС е възможен”. Тя започва с предупредително изявление: „Бундесверът смята, че краят на Запада в сегашната му форма може да дойде през следващите няколко десетилетия. Този извод следва от „Стратегически перспективи 2040”, която беше приета в края на февруари от ръководителя на Министерството на отбраната и оттогава се смята за приключена”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Разпада бил възможен. Според мен е неминуем. ЕС е нещо като да отвориш вратите на зоопарка и всички животни да живеят на едно. Знае се резултата

  2. Мокри сънища за русолизци. Западането на САЩ дори и да стане ще означава възход на Китай. А любимата ви мамаша ще е пак на опашката, защото чакат само наготово да изкочи нещо от земята и ги мръзи да работят.

    1. Както гледам, май освен да си наблюдаваш добре развитото секси дупе в огледалото с вибраторчето в ръка, друго не виждаш.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.