Шефката на агенцията по трансплантации за оставката си: Искам да продължа да се развивам като лекар

Когато започнах нямаше юрист и ИТ специалисти, каза Марияна Симеонова

"Не съм подавала оставка. И да искам имам сериозна конкуренция в други сектори не мога да се вредя да подам оставка" - така, макар и под формата на шега, коментира директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации /ИАТ/д-р Марияна Симеонова, информацията на ресорното министерство, че се е отказала от поста, предаде БГНЕС.

В понеделник от здравното ведомство съобщиха, че д-р Симеонова е депозирала оставката си като директор на ИАТ по лични мотиви, свързани с нейното професионално развитие. От МЗ уточниха също, че в близките дни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще назначи нов директор на ИАТ, като дотогава д-р Симеонова остава на поста.

„Искам да продължа да се развивам като лекар, разговаряла съм с ръководството на министерството на здравеопазването преди два месеца, имах мотиви. Работата в администрацията трябва да се промени, институциите трябва да говорят по между си, за да осигуряват условия за лекарите и за пациентите, които чакат решения за своя здравословен проблем“, обясни Симеонова.

Директорът в оставка обясни, че основното разминаване с министерството е по отношение на работата на Агенцията. Според Симеонова, когато една политика работи добре, не бива да се правят излишни промени. Като аргумент, който прелял чашата на търпението, тя посочи, че е принудена да търси други болници за трансплантация в чужбина.

Лекарят направи пред журналистите и кратка равносметка за управлението на Агенцията. Тя разказа, че когато постъпила през 2013 година. „Нямаше юрист в Агенцията, ИТ специалисти, пропуски и проблеми в интернет мрежата. Нямаше архив, а компютрите - антивирусни програми. Всичко обаче поетапно се промени“, спомни си Симеонова.

Като съществуващи проблеми, които завещава на наследника на поста, Симеонова открои, че в законодателството текстове не са променяни 10 години, а други инициативи залежават в папки четвърта година.

Продължават преговорите за сключване на договор с европейски трансплантационен център, който да осигури лечението на българските граждани, нуждаещи се от трансплантация на бял дроб. На финален етап са разговорите с трансплантационния център в гр. Есен, Германия, за които д-р Симеонова ще продължи да съдейства със своята експертиза, изтъкнаха от МЗ.

Коментари

Задължително поле