Шефът на „Александровска“: Готвим се и за трета вълна на коронавируса

Неизцяло правим реорганизация за закриване на масов брой легла в коронавирус отделението, готвим се и за трета вълна на болестта. Това заяви директорът на "Александровска болница" д-р Борис Богов пред БТВ.

По думите му се очаква известно покачване на случаите в края на месец януари до средата на февруари - 14 до 21 дни след Коледа и Нова година.

"Натискът отслабна няколко пъти. При нас тежките пациенти са 44, а интубираните са четирима. Отдавна нямаме починал пациенти, това са много добри данни", казва Богов.

Той уточни, че в болницата се освобождават сто легла на хартия, но планов прием в сградата, където се намира коронавирус отделението, няма да има. Всеки пациент ще се приема след триаж - ще бъде тестван за COVID-19 и ще му бъде правен клиничен преглед.

Плановият прием в болницата ще бъде възстановен от понеделник.

По думите на д-р Богов всички медици на първа линия в болницата вече са ваксинирани. С първата доставка са ваксинирани 136 души, а с втората - 145. Предстои днес да започне поставянето на ваксината на "Модерна".

"Общо за болницата 47% от служителите искат да бъдат ваксинирани", обясни лекарят. По думите му част от нежелаещите имат антитела и изчакват да минат три месеца преди да си направят количествени тестове, за да вземат решение.

Богов коментира, че мерки в страната ще се разпускат на базата на анализ от следващата седмица и ако данните сочат намаляване, тогава ще започне разпускане на мерките.

Коментари

Задължително поле