Шефът на БАБХ: Затворихме магазин и склад заради храни с неизвестен произход

Купуването на хранителни продукти от улиците е опасно. Това предупреди изпълнителният директор на Агенцията за безопасност на храните д-р Дамян Илиев по БНТ. Той заяви, че започва масирана проверка за заболявания по животните в трите области в Югоизточна България, на които ЕК наложи санкции за износ на животни и животински продукти.

Най-честото нарушение, което БАБХ установява при регулярните си проверки, е храните да имат неизвестен произход, храни с изтекъл срок на годност, лоша хигиена, обясни д-р Илиев.

д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ: Статиската казва, че българинът харчи 30-40% от парите си за храна и ако не я регулираме, това е много лошо.

Той посъветва гражданите да закупуват регламентирани стоки с етикети. Купуването на хранителни продукти от улиците е опасно, допълни той.

В Силистра е намерен склад с храни с неизвестен произход, включително на месни продукти, като всичко е иззето, заяви д-р Илиев. Той обясни, че рискът в случая е стоката да е дошла от Румъния или Украйна, за вноса от където има забрана заради чумата по свинете. Магазинът, кореспондирал с този склад, е затворен, допълни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България