Шефът на ВАС: Христо Иванов прави манипулативни внушения по мой адрес

Георги Чолаков

Христо Иванов отправя манипулативни внушения по мой адрес като председател на Върховния административен съд. Това заяви председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков по БТВ.

Поводът за тези неоснователни твърдения са може би отменените промени в Конституцията на Република България (решение по к. дело № 1 от 2024 г.), категоичен е Георги Чолаков.

Според него изказванията на Иванов за тесни връзки на Чолаков с политици звучат като „опит да обясни пред избирателите неуспехите си за провежданета от него съдебна реформа“. 

Председателят на Върховния административен съд смята още, че Иванов търси виновник за провала си чрез прехвърлянето на отговорността върху трети лица и институции. „Върховният административен съд обаче няма връзка с този въпрос“, категоричен е Георги Чолаков.

„Отношенията ми като председател и в лично качество с политици по повод съдебната реформа се изчерпват единствено до срещи с представители на различни компетентни институции като Министерството на правосъдие и комисии към Народното събрание. Всички тези контакти и срещи са  официални и на тях са присъствали колеги, представители на съдебната власт, включително председателят на Върховния касационен съд и и.ф. главен прокурор. Становищата по тези въпроси – моето и на Пленума на Върховния административен съд, са заявени публично и са известни на всички компетентни институции“, се казва още в писмената позиция на Чолаков.
 
Според него нито като съдия, нито като председател на Върховния административен съд той е упълномощавал който и да било да определя професионалното ми развитие след изтичането на мандата ми като административен ръководител, както и да взема решения от негово име.

„Професионалното ми бъдеще след края на мандата е само мой личен избор“, казва още председателят на Върховния административен съд по повод казаното от Христо Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право