Шефът на ВиК-Шумен оглавява новия държавен воден холдинг

Инж.Илиян Илиев/първи вляво/

Инж. Илиян Илиев, управител на ВиК-Шумен, ще оглави новият държавен ВиК холдинг. Това стана ясно в събота по време на посещението на зам.-министър Николай Нанков в града, който придружаваше премиерът Бойко Борисов при инспекция на рушащия се стадион.

Инж. Илиев е с опит в сектора, той е бивш управител на дружеството в Ловеч, а в Шумен е от средата на м.г. Когато гръмна скандалът с водната криза в Перник беше готвен да оглави тамошното ВиК, но остана в Шумен, където също има проблеми със строителството на

Пречиствателна станция за питейни води и на довеждащ водопровод.

В събота зам.-министър Нанков гарантира, че тази година ще стартира изграждането и на двата обекта. Евросредства са осигурени - за водопровода 66 млн. лв., за пречиствателната станция 26 млн. лв.

Държавният холдинг ще съфинансира обектите и ще оздрави 4 ВиК-дружества в тежко състоние, сред които и шуменското. Освен това, холдингът ще подкрепи и изграждане на "система Дунав" за алтернативно, резервно водозахранване на няколко града, сред които Шумен, Търговище, Велики Преслав, Попово, Нови пазар. Прогнозно инвестицията за докарване на вода от река Дунав ще бъде около 48 млн. лв.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България