Шефът на Дирекция "ВиК" в КЕВР: Очаква се водата в Перник да поскъпне с около 3%

Кадър от БНТ

В Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) днес ще бъде обсъдено предстоящото поскъпване на водата в различни градове у нас. Поскъпване се предвижда дори в районите, където има проблем с водоснабдяването, като например Перник.

"Да, ще има минимално увеличение на цената на услугата в Перник, мисля, че беше около 3%. Доколкото знам, тази година вече имаше случаи в няколко области, в които държавни оператори не въведоха веднага новите цени, а изчакаха малко". Това каза пред БНТ д-р Ивайло Касчиев, директор на Дирекция "ВиК" в КЕВР.

Увеличение ще има във всички области с одобрени бизнес планове, обясни Касчиев.

"Комисията одобрява петгодишните бизнес планове, а с това и цените за този период. Информация за това къде ще отиват средствата за увеличение са подробно описани в бизнес плановете на тези 34 дружества", каза Касчиев.

По думите на експерта, бизнес планът на Перник е изготвен от бившия вече управител на ВиК дружеството.

"Бизнес планът на Перник е изготвен от г-н Витанов, който беше управител на дружеството. Аз чух, че той е освободен, но не чух защо, какви нарушения МРРБ е констатирало в неговата работа", коментира той.

Смятам, че отговорните институции е крайно време да дадат някакви отговори наистина какво се е случило в Перник, заяви представителят на КЕВР.

"След направена от нас извънредна проверка се вижда, че към лятото в язовир Студена започва да постъпва много по-малко вода... С около 250% по-малко е бил притокът. Същевременно, до месец ноември не е имало никаква промяна при подаването на водата както за битови, така и за промишлени нужди. Когато се обяви един режим, винаги започват да настъпват аварии", обясни експертът.

"Повече от ясно е, че мрежата в Перник не е била подготвена за такъв режим", заяви експертът.

Хубаво е да се каже публично каква е концепцията на МРРБ за управлението на ВиК сектора, каза в заключение Касчиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България