Говорител на Борис Джонсън: Премиерът е „клинично стабилен“

Нови 12 случая на COVID-19 у нас, общият брой на заразените е 593

Дариха 8 автомобила за дезинфекция и доставка на храна на социално слаби в София (СНИМКИ)

Полицейски час от 17 до 5 часа в цяла Сърбия

Варненският свободен университет ще подпомогне с ресурси над 300 училища в България

Вижте доколко спазват мерките срещу коронавируса на Женския пазар в София (СНИМКИ)

България ще може да плаща разсрочено за отбранителни продукти и услуги от САЩ

Дарения от близо 155 000 лева получи болницата в Горна Оряховица

Върбовите клонки за Цветница ще се дезинфекцират

Шефът на Европейския изследователски съвет подаде оставка заради COVID-19

Отвориха отново видинския пазар

Раздават тон и половина спирт на здравни заведения във Варна

Русия е направила над 900 000 теста за коронавирус

Ще тестват за коронавирус завърнали се от чужбина в гетата

МРРБ: С над 2 млн. лв. ще се подобрява безопасността на движение по пътищата

Шефът на „Евростат“ Мариана Коцева: Населението в Европа се топи, България е с най-отрицателен естествен прираст

Икономиката на Европа е в растеж, а безработицата е на нивата отпреди Световната икономическа криза, показват данните на „Евростат“. Генералният директор на агенцията Мариана Коцева посочи пред БНТ, че въпреки това, демографските тенденции са негативни – населението на Стария континент се топи, а България е държавата с най-тревожни параметри в това отношение. Тя допълни, че 2016 и 2017 г. са първите години, в които Европа регистрира отрицателен естествен прираст.

За ЕС 2016 и 2017 г. са първите години, в които Европа регистрира отрицателен естествен прираст – броят на умиранията надвишава броя на ражданията. Това обясни генералният директор на европейската статистическа служба „Евростат“ Мариана Коцева. България, за съжаление, остава начело на тази печална статистика.

„Какво означава това – броят на умиранията е по-голям от броя на ражданията и всъщност ръстът, който се наблюдава, горе-долу с милион всяка година, се дължи на миграция. Т. е. население, което идва да живее в ЕС отвън ЕС, така че, да – ние водим, за съжаление, класацията в този негативен естествен прираст – България е страната, в която той е най-отрицателен, повече умирания има, отколкото раждания, каза тя.

Най-бързо намаляващото население обаче е в други държави от Източна Европа – Литва, Латвия, Хърватска, защото там отрицателният прираст е съчетан с голяма имиграция, обясни Коцева. Въпреки всичко това, в икономическо отношение 2018 г. е била добра за ЕС, като България се намира в т.нар. „златна среда“ със своите 3% ръст на икономиката.

2018 г. беше годината, в която се достигна най-високото равнище на заетост в ЕС и безработицата спадна и се върна в предкризисното равнище от 2008 г., заяви още.

Въпреки това, социалните протести в Европа имат своето обяснение, изтъкна Коцева. Тя посочи голямото разслоение на обществото и неравенството по доходите, за което България отново е на челно място.

„Сравняват се доходите на 20% най-богати и 20% най-бедни. В Европа разликата е пет пъти, а в България – осем пъти“, заяви тя.

По отношение както на производството, така и на потреблението, най-богатата държава в Европа е Люксембург, обясни Коцева. България обаче е единствената държава, в която равнището на потребление е под 50% от средното равнище за ЕС.

„Да призная, когато данните, които публикуваме, пристигат на моето бюро за одобрение, винаги тайно поглеждам къде е България и ми е много болно за доста показатели“, призна Коцева. Отрицателните статистики за страната ни обикновено са свързани с младите хора, поясни тя, и даде пример за високия брой неработещи и неучещи хора с уговорката, че Испания, например, има същия проблем.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. За високата смъртност у нас е „виновна“ високата раждаемост в миналото. През 1930г. са родени 180 000 бебета, военната 1940г. 140 000, през 1952 е върхът 182 000, а през 1960г. броя постепенно спада през годините до 140 000 бебета. Тия хора не са могли на времето да емигрират през соца, а сега си отиват по естествени причини. От 2000г. досега се раждат 60-75 хиляди бебета годишно.

    1. Така е… сега могат да емигрират и го правят… с по-бързи темпове от началото на 90те..

  2. Кой е глупав да ражда и възпитава деца в тази мизерия. Колкото и да работиш или да се опитваш да живееш и да правиш нещо, все дупки запълваш. Или ше дойде един простак да ти го открадне или да го запали или да ти забие една кирка. Няма култура, няма образование, няма здравеопазване, няма сигурност!

  3. Не е вярно,че има държави с по-голямо намаление на населението в Европа.Просто НСИ не отчита цялата емиграция.Има поне 300 хиляди нерегистрирани емигранти.И това ще се установи едва при преброяването през 2021г.

  4. Казано е: каквото си постелеш на него ще легнеш. Българинът не можа да отговори на основния Паисиев въпрос, а именно: поради что се срами да се нарече болгарин. И втори въпрос: защо навън българите преуспяват, а тук не. И трети въпрос: този народ заслужава ли бъдеще?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.