Пожар избухна на два кораба в Черно море, 10 души загинаха

Легализиране на проституцията и притежаването на оръжие иска главният прокурор на Украйна

Великомъченик Славиша

На 22 януари 2019 да почерпят

Западът против глобализацията И Путин няма да участва в срещата в Давос

Задължават със закон президента на Киргизстан да носи националната шапка

Георг Георгиев: Поне година таксите за българите във Великобритания няма да бъдат променяни

5-годишно дете почина от пневмония след прекаран грип

Ципрас: Македонците разграничават своята идентичност от древногръцкото наследство

Транспортната комисия в ЕК решава за бъдещето на пакета „Мобилност“

ЕС отхвърля възможността за преговори с Лондон по сроковете на предпазния механизъм

Седмица на македонското кино стартира в София

Държавата клечи пред Тома Белев и жена му „Еколозите“ усвояват 100 милиона евро за биоразнообразие

Красиви изпълнения на кънки откриха ледената пързалка в Благоевград (СНИМКИ)

Талибаните и специалния пратеник на САЩ разговарят в Катар

Шефът на „Евростат“ Мариана Коцева: Населението в Европа се топи, България е с най-отрицателен естествен прираст

Кадър от БНТ

Икономиката на Европа е в растеж, а безработицата е на нивата отпреди Световната икономическа криза, показват данните на „Евростат“. Генералният директор на агенцията Мариана Коцева посочи пред БНТ, че въпреки това, демографските тенденции са негативни – населението на Стария континент се топи, а България е държавата с най-тревожни параметри в това отношение. Тя допълни, че 2016 и 2017 г. са първите години, в които Европа регистрира отрицателен естествен прираст.

За ЕС 2016 и 2017 г. са първите години, в които Европа регистрира отрицателен естествен прираст – броят на умиранията надвишава броя на ражданията. Това обясни генералният директор на европейската статистическа служба „Евростат“ Мариана Коцева. България, за съжаление, остава начело на тази печална статистика.

„Какво означава това – броят на умиранията е по-голям от броя на ражданията и всъщност ръстът, който се наблюдава, горе-долу с милион всяка година, се дължи на миграция. Т. е. население, което идва да живее в ЕС отвън ЕС, така че, да – ние водим, за съжаление, класацията в този негативен естествен прираст – България е страната, в която той е най-отрицателен, повече умирания има, отколкото раждания, каза тя.

Най-бързо намаляващото население обаче е в други държави от Източна Европа – Литва, Латвия, Хърватска, защото там отрицателният прираст е съчетан с голяма имиграция, обясни Коцева. Въпреки всичко това, в икономическо отношение 2018 г. е била добра за ЕС, като България се намира в т.нар. „златна среда“ със своите 3% ръст на икономиката.

2018 г. беше годината, в която се достигна най-високото равнище на заетост в ЕС и безработицата спадна и се върна в предкризисното равнище от 2008 г., заяви още.

Въпреки това, социалните протести в Европа имат своето обяснение, изтъкна Коцева. Тя посочи голямото разслоение на обществото и неравенството по доходите, за което България отново е на челно място.

„Сравняват се доходите на 20% най-богати и 20% най-бедни. В Европа разликата е пет пъти, а в България – осем пъти“, заяви тя.

По отношение както на производството, така и на потреблението, най-богатата държава в Европа е Люксембург, обясни Коцева. България обаче е единствената държава, в която равнището на потребление е под 50% от средното равнище за ЕС.

„Да призная, когато данните, които публикуваме, пристигат на моето бюро за одобрение, винаги тайно поглеждам къде е България и ми е много болно за доста показатели“, призна Коцева. Отрицателните статистики за страната ни обикновено са свързани с младите хора, поясни тя, и даде пример за високия брой неработещи и неучещи хора с уговорката, че Испания, например, има същия проблем.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. За високата смъртност у нас е „виновна“ високата раждаемост в миналото. През 1930г. са родени 180 000 бебета, военната 1940г. 140 000, през 1952 е върхът 182 000, а през 1960г. броя постепенно спада през годините до 140 000 бебета. Тия хора не са могли на времето да емигрират през соца, а сега си отиват по естествени причини. От 2000г. досега се раждат 60-75 хиляди бебета годишно.

    1. Така е… сега могат да емигрират и го правят… с по-бързи темпове от началото на 90те..

  2. Кой е глупав да ражда и възпитава деца в тази мизерия. Колкото и да работиш или да се опитваш да живееш и да правиш нещо, все дупки запълваш. Или ше дойде един простак да ти го открадне или да го запали или да ти забие една кирка. Няма култура, няма образование, няма здравеопазване, няма сигурност!

  3. Не е вярно,че има държави с по-голямо намаление на населението в Европа.Просто НСИ не отчита цялата емиграция.Има поне 300 хиляди нерегистрирани емигранти.И това ще се установи едва при преброяването през 2021г.

  4. Казано е: каквото си постелеш на него ще легнеш. Българинът не можа да отговори на основния Паисиев въпрос, а именно: поради что се срами да се нарече болгарин. И втори въпрос: защо навън българите преуспяват, а тук не. И трети въпрос: този народ заслужава ли бъдеще?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.