На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Шефът на КАТ: Камери за заснемане на нарушители не са били планирани за новите патрулки

Патрулните автомобили КИА бяха купени като част от обществена поръчка за 27 млн лв. Тя приключи през август м.г. по времето на вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Чисто новите патрулни автомобили, с които се „обзаведе” КАТ, няма да носят използваните в момента мобилни камери за заснемане на нарушители и подобно оборудване въобще не е било планирано. Това обясни началникът на „Пътна полиция” комисар Бойко Рановски по БТВ.

През последните дни се развихри скандал, след като стана ясно, че стъклата на новите полицейски коли не позволяват на старите камери да извадят четлив образ. По думите на Рановски това не е проблем, защото така или иначе пътните полицаи имат на разположение други по-стари автомобили, а в новите има работещо видеонаблюдение с антикорупционна цел: „Имаме 148 оборудвани автомобила, които са си в действие, всички останали автомобили, които са свързани с контрол на пътя, са със система за видеозаснемане на дейността на пътния полицай”.

Шефът на „Пътна полиция” обясни, че колите, които в момента снимат нарушители, са купувани през 2007 г., 2008 г. и 2012 г.

Предстои и покупка на 84 преносими камери, които ще могат да работят във всички метеорологични условия и няма да са зависими от техническото състояние на автомобила, към който са зачислени. Рановски обясни, че сегашните устройства няма как просто да бъдат преместени от един модел кола на друга – необходима е намесата на специалисти и сертификация от Българския институт по метрология.

Той беше категоричен, че видеоконтролът не трябва да се обявява с предупредителни табели: „Най-голям спад на жертвите имаше при въвеждането на мобилните камери, когато нямаше изискване за такъв знак”.

По думите му с помощта на монтираните в новите патрулки принтери, ще се повиши значително събираемостта на електронните фишове от камерите. „Съгласно закона, глобите с електронен фиш, се изпращат по пощата. 50% обаче се връщат с обратна разписка, защото човекът не е намерен и следва дълга процедура”, обясни той. Сега при спиране на човек с е-фиш, той ще го получи от пътния полицай.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. По бул. българия , който води към Дунав мост в Русе, редовно ме изпреварват ТИР-ове, предимно турски, румънски , македонски. Аз карам с 20 км. превишение, признавам, а те ще ме засмучат профучавайки с над 100 км/ч ?! На бензиностанцията Лукойл има стационарна камера на КАТ- питам, как реагират органите , когато ги засекат с превишение от 50 км/ч??

  2. И понеже няма да дочакам отговор, ще си отговора сам – никак не реагират органите на КАТ! Ето такава една ситуация срива цялата трудно поддържана морална система на българските шофьори. Нас ни глобяват за щяло и не щяло, а чуждите ТИР-аджии се изсулват с мръсна газ !
    А на Запат не е така, о-о не е ! Проверете как действат немците и пак ще си говорим.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.