Шефът на КЗП: Не подписвайте нови договори с операторите заради отпадането на роуминга в ЕС

Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов информира, че не сме длъжни да преподписваме договорите с мобилните оператори след отпадането на таксата за роуминг в ЕС. То обаче ще доведе до промени в общите условия. По БНТ Маргаритов посъветва потребителите да не се стряскат или доверяват, ако операторите им отправят апел за незабавно подписване на нов договор с нови по-добри условия, тъй като понякога това са спекулации и започваме да плащаме за неща, от които нямаме нужда.

Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите: "От средата на следващия месец в цялата територия на ЕС, всички потребители, в това число и българските граждани ще използват услугата при същите условия, при които я използват в своята родина", каза председателят на КЗП.

Единствените ограничения, които могат да бъдат въведени са по безлимитните сегменти в някои от договорите - неограничен брой минути или трафик на интернет. Тогава европейският регулатор ще постави някои максимални лимити, над които вероятно ще има определени такси, посочи Маргаритов.

Той посъветва потребителите да не се доверяват веднага при предложения за нова договор, а първо да обмислят предложенията.

"Трябва да споменем и някои рискове. На първо място, сама по себе си, тази промяна не води до необходимост за подписване на нови договори и анекси към действащи договори, тъй като операторите ще въведат тези условия, чрез промяна в общите условия, за което ще бъдат уведомени потребителите. Не бива да се стряскаме или да се доверяваме, ако към нас бъде отправен апел, "поради това че има нови условия от 15 юни подпишете нов договор или ще ви предложим по-добри условия", предупреди шефът на КЗП.

По думите му, има случаи, в които се спекулира с това и операторите използват това, за да добавят услуги на потребителите, които не са необходими.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България