Шефът на „Киберпрестъпност” в ГДБОП Явор Колев: Всяка седмица арестуваме дебнещи в нета педофили

85 на сто от българските деца използват интернет, като на възраст между 5 и 15 години те прекарват средно по 15 часа на седмица в интернет пространството. Едно на всяко пето дете се среща с човек първо онлайн. Това заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) по време на организиран от нея и областния управител на Велико Търново проф. Любомира Попова форум „Киберсигурност и безопасно поведение в интернет в ерата на дигиталната революция“.

Над 70 случая на сексуално насилие над деца са регистрирани миналата година, а за тази – всяка седмица има задържан по един педофил, отчете пък началникът на отдел „Киберпрестъпност” в ГДБОП Явор Колев.

"Нашият живот онлайн е все по-тясно преплетен със случващото се извън интернет. Въпреки че с колегите ми в европарламента работим за превърщането на интернет в пространство, където нашата информация е защитена и където няма двойни стандарти, все още има редица заплахи и рискове онлайн. Затова, ако не бихте споделили нещо с непознат, не го споделяйте и в интернет“, коментира Ева Майдел.

Евродепутатът подчерта, че киберпрестъпността не познава граници.

"Тя може да засегне хиляди хора в различни градове и държави по едно и също време. Няма как една страна да се справи с подобна атака сама и затова работим на европейско ниво. Вече имаме налице законопроект за увеличаване на правомощията на ЕНИСА – европейската агенция за сигурност на интернет инфраструктурата, където освен регулаторни мерки, има и такива за увеличаване на информираността на граждани, защото 90% от кибер инцидентите са причинени от неволна човешка грешка“, допълни Майдел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България