Шефът на македонската академия на науките: Страната ни е презадлъжняла

Фискалното състояние на Република Македония в средносрочен вече е застрашено. Трябва да бъдат взети сериозни мерки, за да не се стигне до сериозни сътресения в публичните финанси. Това предупреди председателят на македонската академия на науките Таки Фити.

Фики припомни, че само за 6 години публичният дълг на страната се увеличил двойно, което е повишило динамиката на растежа на БВП, но самото връщане на дълга е трудно, предаде БГНЕС. "Друг факт е, че общият ни външен дълг мина 70%, включително и корпоративния, защото и той трябва да се връща. По този показател ние сме презадлъжняли - 73-74%", предупреди академикът.

Обслужването на дълговете винаги е свързано с приходите от износа. През последните години Македония има подобряване на износа благодарение на промишлените зони, но, той не е достатъчен, за да може да обслужваме задълженията си, алармира Фики. В момента сме в ситуация да взимаме скъпи кредити отвън за неотложни бюджетни разходи, а това нещо е недопустимо - за дефицита в пенсионния фонд, за заплатите на публичната администрация, за увеличаване на пенсиите и т.н. С една дума така не може повече., предупреди Таки Фити пред местната телевизия "24 Вести".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа