Шефът на НЗОК: В здравеопазването има пари, но няма контрол

Архив
проф. Камен Плочев

Слектронната здравна карта ще пресече течовете в системата, смята проф. Камен Плочев

В здравеопазването има пари, но няма контрол. Това заяви управителят на НЗОК проф. Камен Плочев по БНТ. Според него с въвеждането на електронната здравна карта ще бъдат пресечени течовете в системата.

По повод оставката на здравния министър шефът на касата е оптимист, че наследникът на проф. Петров ще продължи започнатите реформи в сектора.

"Който и министър да дойде, все ще бъде човек, който в крайна сметка ще иска да даде здраве за хората, а няма да работи против здравеопазването. Посоката е важна. Да вървим в една посока. А тази посока е достъпно и качествено здравеопазване за хората. Да се премахне бюрокрацията. Да се премахне това висене по опашките или футболизиране на пациентите от едно място към друго, каза проф. д-р Камен Плочев.

Като управител на здравната каса той е с амбицията да направи контрол, който да дава реална, точна информация. По думите му основите на този контрол вече са положени. "Основата се нарича електронно здравеопазване: контрол на дейностите, обемите и разплащанията онлайн, в реално време, като най-добрият контрольор ще бъде самият пациент. Той ще прави това със своята лична, електронна индентификационна карта - ще може във всеки момент да влиза в системата, а тя ще регистрира неговото влизане", каза Плочев.

Така ще се знае къде се е прегледал, в коя лаборатория са му направени изследванията, в кой рентген му е направено снимка, в коя аптека си е взел лекарствата, в коя болница е отишъл и дали през личния лекар и с направление или директно, по спешност. Това ще даде възможност за планиране на дейностите и риска, убеден е проф. Плочев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве