Шефът на Пентагона заплаши КНДР с удар (ИНФОГРАФИКА)

Всяка ядрена атака на Пхенян ще получи съкрушителен отговор, заяви генералът

Всяка ядрена атака на Северна Корея ще доведе до “ефективен и съкрушителен” отговор, предупреди новият шеф на Пентагона Джеймс Матис в Сеул, където увери южнокорейското ръководство, че има подкрепата на новата администрация на САЩ, предаде Би Би Си.

Матис бе в столицата на Южна Корея, преди да замине за Токио на първа чуждестранна визита на министър от правителството на Доналд Тръмп на фона на засилващи се притеснения за бъдещите регионални политики на новия президент. Южна Корея се радва на американска защита в сферата на сигур-ността след Корейската война (1950-1953), но в предизборната си кампания Тръмп заплаши да изтегли US силите от страната и от Япония, ако не увеличат парите за отбрана. Около 28 500 военни са базирани в Южна Корея за защита от Севера, а 47 000 - в Япония.

Пхенян продължава със заплашителната реторика и държание, заяви Матис и предупреди, че всяка атака срещу САЩ и съюзниците им ще бъде осуетена.

50-100

Вчера в Токио генералът от резерва на морската пехота повтори уверенията си в подкрепа, като заяви пред премиера Шиндзо Абе, че Вашингтон е “рамо до рамо на 100% с вас и с японския народ”. Японският дипломат №1 Фумио Кишида съобщи след срещата с Матис, че е получил подкрепа в териториалния спор с Китай за малки ненаселени острови в Източнокитайско море.

Азиатски медии отбелязаха, че Матис не е повдигал въпроса за допълнителна финансова подкрепа за военното присъствие на САЩ в Сеул и в Токио.

В същото време разузнаването на Южна Корея съобщи за уволнението на влиятелния министър на държавната сигурност на КНДР Ким Вон Хон, който бил обвинен в корупция и злоупотреба с власт. Няколко служители от службата му били екзекутирани. Доскоро севернокорейският генерал бе сред най-доверените лица на лидера Ким Чен Ун и сочен за главен инициатор на екзекуцията на чичо му Чан Сон Тек през декември 2013 г. за корупция, разврат и контрареволюционна дейност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка