Трус от 3,2 по Рихтер разлюля Димитровград и Хасково

Борисов в Мюнхен: Отношения между България и Германия са отлични (СНИМКИ)

Агресия на пътя: Мъже се нахвърлиха с ритници срещу шофьор в Пловдив (ВИДЕО)

Мъжката брада е по-населена с бактерии от кучешката козина

Подигравателни плакати за психодесните в София (СНИМКИ)

Започна срещата на Борисов с министър-председателя на Свободна държава Бавария Маркус Зьодер (ВИДЕО)

Няма решение кога „Боинг 737 Макс“ ще започне отново да изпълнява полети

Ципрас: Турция е непредвидим съсед

Зоран Заев: Никога не сме имали по-добри взаимоотношения с България

Дежурни прокурори приемат сигнали за престъпления във връзка с евроизборите от днес до неделя

Хиляди шестваха в деня на просветата във Велико Търново

19 830 мигранти и бежанци са стигнали в Европа от началото на 2019 г.

ЦИК: 6 355 633 българи имат право на глас на изборите в неделя

Премиерът Борисов се качи на самолета за Мюнхен (СНИМКИ)

Брюксел: Ще работим със следващия британски премиер, независимо кой е той

Шефът на „Пирогов“: Лекарите не могат излязат и да помогнат на човек, пострадал пред болницата

УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ не поддържа налични медицински екипи, които да се отзовават на постъпили сигнали за инциденти извън територията на лечебното заведение, обясни директорът на болницата проф. д-р Асен Балтов в позиция до медиите.

Изявлението му идва след инцидент, при който човек пострада на кръстовището пред болницата, а жена свидетел на инцидента потърсила помощ в „Пирогов”, но й казали да се обади на тел. 112.

Съгласно Наредба 25 Центровете за спешна медицинска помощ оказват такава на мястото на инцидента и по време на транспорт, обяснява проф. Балтов. Дежурният екип в Центровете за спешна медицинска помощ единствено може да търси помощ за диагностика и лечение на спешно болен пациент от дежурния лекар или специалист на държавно или общинско лечебно заведение за болнична помощ. Екипът на ЦСМП предлага пациентите за спешна хоспитализация в болнично лечебно заведение.

В конкретния случай на мястото на инцидента не би могло да отидат медицински екипи от болницата, поради следните причини:

1. Съгласно действащата нормативна уредба в лечебното заведение не се поддържат налични медицински екипи, които да се отзовават на постъпили сигнали за инциденти извън територията на лечебното заведение. Още повече, че ако лекарите напуснат болницата за да отидат на местопроизшествието, това би поставило в риск здравето и живота на пациентите в спешни състояния, които вече са в лечебното заведение.

2. Следва да се има предвид, че в Република България е въведен и функционира от години Единен европейски номер за спешни повиквания (ЕЕНСП) – телефон 112. В рамките на ЕС, въвеждането му е станало с Директива 2002/20/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на Европа. В тази връзка от 2008 г. тел.112 функционира във всички държави – членки на ЕС, като България не прави изключение. В системата на тел.112 са включени:

– Министерството на вътрешните работи
– Полиция, Пожарна безопасност и защита на населението;
– Министерството на здравеопазването;
– Спешна медицинска помощ и Национален медицински координационен център;
– Министерството на транспорта;
– Морска администрация „Морско спасяване“ и Български червен кръст;
– Планинска спасителна служба.

3. Телефон 112 е предназначен за инциденти, застрашаващи здравето, живота, сигурността и имуществото на гражданите и осигурява безплатен достъп до всички служби за спешно реагиране.

Предвид горното, свидетелите и /или участниците в инциденти застрашаващи живота и здравето на граждани, следва да подават своевременно сигналите си за това на тел. 112, който им гарантира бърза и адекватна реакция от страна на компетентните служби.

В момента на влизане в кабинета на спешно отделение с искане за лекар за оказване на спешна медицинска помощ на мястото на инцидента вкабинет № 105 /хирургичен/ е имало десет пациента със спешни състояния, очакващи незабавни диагностични и лечебни дейности. Всички екипи на спешно отделение са били ангажирани с диагностика, консултации и лечение на пациенти в спешно състояние. Същия ден в Спешното отделение на болница „Пирогоов“ е оказана помощ на близо 770 пациенти, като само през конкретния кабинет са преминали почти 100.

Що се касае до състоянието на пациента след неговото приемане в спешното отделение на лечебното заведение, Ви уведомявам, че лицето е своевременно прегледано от интердисциплинарен екип и подробно диагностицирано. По преценка на дежурните спешни медици, пациентът остава за лечение в Реанимационното отделение на Клиника по неврохирургия, където му се прилага реанимационно лечение, поставен е под активно наблюдение и се извършват всички необходими мероприятия по диагностика и консултации. Пациентът е с черепно-мозъчна травма. Към момента пациентът е контактен, адекватен и остава на лечение в Клиниката по неврохирургия.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Жена свидетел е свидетелка.Жена учител е учителка,жена съдия е съдийка,жена лекар е лекарка,жена колега е колежка и т.н. В българския език има женски род на думите.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.