Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 март 2018

Шефът на “Пирогов”: Лекарите не могат излязат и да помогнат на човек, пострадал пред болницата

УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” не поддържа налични медицински екипи, които да се отзовават на постъпили сигнали за инциденти извън територията на лечебното заведение, обясни директорът на болницата проф. д-р Асен Балтов в позиция до медиите.

Изявлението му идва след инцидент, при който човек пострада на кръстовището пред болницата, а жена свидетел на инцидента потърсила помощ в „Пирогов”, но й казали да се обади на тел. 112.

Съгласно Наредба 25 Центровете за спешна медицинска помощ оказват такава на мястото на инцидента и по време на транспорт, обяснява проф. Балтов. Дежурният екип в Центровете за спешна медицинска помощ единствено може да търси помощ за диагностика и лечение на спешно болен пациент от дежурния лекар или специалист на държавно или общинско лечебно заведение за болнична помощ. Екипът на ЦСМП предлага пациентите за спешна хоспитализация в болнично лечебно заведение.

В конкретния случай на мястото на инцидента не би могло да отидат медицински екипи от болницата, поради следните причини:

1. Съгласно действащата нормативна уредба в лечебното заведение не се поддържат налични медицински екипи, които да се отзовават на постъпили сигнали за инциденти извън територията на лечебното заведение. Още повече, че ако лекарите напуснат болницата за да отидат на местопроизшествието, това би поставило в риск здравето и живота на пациентите в спешни състояния, които вече са в лечебното заведение.

2. Следва да се има предвид, че в Република България е въведен и функционира от години Единен европейски номер за спешни повиквания (ЕЕНСП) – телефон 112. В рамките на ЕС, въвеждането му е станало с Директива 2002/20/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на Европа. В тази връзка от 2008 г. тел.112 функционира във всички държави – членки на ЕС, като България не прави изключение. В системата на тел.112 са включени:

– Министерството на вътрешните работи
– Полиция, Пожарна безопасност и защита на населението;
– Министерството на здравеопазването;
– Спешна медицинска помощ и Национален медицински координационен център;
– Министерството на транспорта;
– Морска администрация „Морско спасяване“ и Български червен кръст;
– Планинска спасителна служба.

3. Телефон 112 е предназначен за инциденти, застрашаващи здравето, живота, сигурността и имуществото на гражданите и осигурява безплатен достъп до всички служби за спешно реагиране.

Предвид горното, свидетелите и /или участниците в инциденти застрашаващи живота и здравето на граждани, следва да подават своевременно сигналите си за това на тел. 112, който им гарантира бърза и адекватна реакция от страна на компетентните служби.

В момента на влизане в кабинета на спешно отделение с искане за лекар за оказване на спешна медицинска помощ на мястото на инцидента вкабинет № 105 /хирургичен/ е имало десет пациента със спешни състояния, очакващи незабавни диагностични и лечебни дейности. Всички екипи на спешно отделение са били ангажирани с диагностика, консултации и лечение на пациенти в спешно състояние. Същия ден в Спешното отделение на болница „Пирогоов“ е оказана помощ на близо 770 пациенти, като само през конкретния кабинет са преминали почти 100.

Що се касае до състоянието на пациента след неговото приемане в спешното отделение на лечебното заведение, Ви уведомявам, че лицето е своевременно прегледано от интердисциплинарен екип и подробно диагностицирано. По преценка на дежурните спешни медици, пациентът остава за лечение в Реанимационното отделение на Клиника по неврохирургия, където му се прилага реанимационно лечение, поставен е под активно наблюдение и се извършват всички необходими мероприятия по диагностика и консултации. Пациентът е с черепно-мозъчна травма. Към момента пациентът е контактен, адекватен и остава на лечение в Клиниката по неврохирургия.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Жена свидетел е свидетелка.Жена учител е учителка,жена съдия е съдийка,жена лекар е лекарка,жена колега е колежка и т.н. В българския език има женски род на думите.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.