Шефът на Правителствена болница: Състоянието на малкия Байрям е задоволително, но не е добро

Снимка: БТВ

„Това може да бъде направено в България, мога да го направя и го твърдя”, каза пред БТВ проф. Любомир Спасов, директор на правителствена болница по повод случая на малкия Байрям.

9-годишният Байрям трябваше да замине за трансплантация в Германия още в понеделник, но тогава Фондът за лечение на деца спря планираното му пътуване, като се обоснова, че процедурата може да бъде извършена и у нас.

Въпреки това, след прегледи в правителствена болница, здравното министерство реши да подпише документа, необходим за заминаването му в Германия.

„Състоянието на детето е задоволително, но не е добро. В това състояние е от 2015 г. и ще бъде така поне още половин година. Седмица, две или месец не са някакъв застрашаващ момент”, смята Спасов.

„Това дете не е спряно да пътува, но то е част от това, което се случва у нас. Без да се прави нещо в България, не може да се казва, че не може да бъде направено”, каза още Спасов.

По думите му детската трансплантация е операция, която развива всички медицински специалности и може да бъде правена в България.

Преди дни адвокат Христина Николова коментира, че единствената причина да бъде отказана трансплантация на Байрям в Германия е желанието на проф. Спасов и д-р Панчев да извършат операцията у нас, защото за тях представлява и професионален интерес.

„Аз зная за този случай от 17 февруари, когато получих писмо за становище”, твърди Спасов. По думите му тежката трансплантация може да бъде извършена и в „Пирогов”, и в правителствена болница.

„Не познавам основанието на колегите от „Пирогов” за отказване, но може да бъде направена у нас”, поясни Спасов.

По повод обвиненията, че именно той е спрял програма за сътрудничество с френски трансплантолози, договорена с междуправителствено споразумение, Спасов каза, че всяка една програма има начало и край.

„Целта на една програма е да обучи специалисти, които да правят това в България”, категоричен е Спасов.

„Тази трансплантация е рутинна практика. За да кажа, че мога да го правя, аз съм убеден в това. Имаме много по-малки деца, които са трансплантирани. Самата трансплантация на бъбрек не е сложна, сложна е подготовката за нея”, допълни той.

Спасов добави, че се чувства много обиден от създалата се ситуацията и обвиненията, които е чул до момента.

„Ние правим това, което правят и в Германия и се гордея, че може да се прави. Ако не е правено в България, ще направя всичко възможно това да се случи”, допълни Спасов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Господин професоре,в човешкото здраве няма дума“задоволително“! Това не е оценка на знанията ви в училище. Или си здрав,или си болен.Писано е в Библията:“Здравите нямат нужда от лекар.“.

  2. Teraflor-На тия им трябва май опитни зайчета и накрая сърдечна недостатъчност

Отговорете