Шефът на ПСС: Загиналият лекар в Стара планина е надценил възможностите си

Това бе една от най-тежките акции за спасителите през този сезон, заяви Емил Нешев

Загиналият в Стара планина 26-годишен лекар Марио Шкодрев е подценил условията в планината и надценил собствените си възможности. Това е мнението на директора на Планинската спасителна служба Емил Нешев пред БТВ.

„Знам, че е направил грешка, като е тръгнал много късно – около 16 ч. в понеделник, по маршрут, който трае между 3 и 4 часа в зависимост от атмосферните условия. Въпреки предупрежденията на хижаря на хижа „Добрила”, той си е предприел това, което си е наумил”, посочи Нешев.

Според нас не е имал шанс и още първата нощ и сутрин се е случило всичко”, допълни той.

По думите му през цялото време на акцията във високите части на планината температурите са били доста под нулата, със силен вятър и гъста мъгла, а от северната страна снежната покривка е 30-50 см.

Нешев допълни, че това е била една от най-тежките акции за спасителните през този сезон, с много неясни моменти, малко информация и тежки условия в планината.

„Сигналът постъпи при нас в 19:30 ч. в понеделник. Единствената информация, която имахме, беше, че момчето е тръгнало неизяснено точно откъде в началото в посока хижа „Амбарица”. Постепенно успяхме да съберем повече информация, включително и чрез мобилните оператори. Когато ни подадоха сигнала, че той бедства в планината, на практика имаше един контакт с него около 22:30 ч. чрез 112. При много лоша връзка успяхме да разберем само, че е добре, че не мръзне и не е мокър. Дадохме му съвет какво да прави, след което връзката прекъсна и така и не получихме повече възможността да говорим с него”, разказа Нешев.

„Във вторник по обяд успяхме да достигнем до информация, че всъщност е тръгнал от хижа „Добрила”, което беше изненада за нас, защото ние знаехме, че е тръгнал от Карлово, през хижа „Хубавец”. Това ни насочи в друга посока. Междувременно получихме информация и от мобилните оператори къде последно е засичан телефонът му. Така насочихме усилията си в нов район, който на практика ни доведе до намирането на тялото му”, каза още директорът на Спасителната служба.

„Това, което ни забави и затрудни, беше, че от една страна, имахме информация, че се намира от северната страна на билото, от друга страна, последният му есемес до хижарката показваше, че е бил от южната страна на билото. Наложи се да разделим екипите – едните от юг, другите – от север, което до голяма степен забави операцията”, отбеляза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България