Шефът на РЗИ - Русе д-р Маргарита Николова пред "Труд": Родителите на класа от Русе няма да са под карантината

Няма основание за карантина на друг клас от Математическата гимназия

В момента тече епидемиологичното проучване и цифрите непрекъснато се променят за контактите лица на ученика от 11. клас на Математическата гимназия "Баба Тонка" в Русе, който се оказа положителен за коронавирус и класът му е първият, поставен под карантина в деня, в който бе открита учебната година. Това обяви пред "Труд" шефът на РЗИ-Русе д-р Маргарита Николова.

"Предписание какво да се прави е пуснато до шефа на РУО, до всички директори, отделно до директора на Математическата гимназия "Баба Тонка". От училището трябва да ни дадат списък, по специален образец, който във въпросното предписание. Засега няма друг клас да излиза под карантина. Всички контактни в случая са хората, които са общували два дни преди положителния PCR и 14 дни след това с детето. Когато 14-е дни карантина изтекат и децата от класа нямат оплаквания, ще се върнат на училище", обясни тя.

По думите й всеки директор носи отговорност за училището си, като вече е получил конкретните заповеди от образователния и здравния министър какво трябва да се прави при случай на доказан COVID-19.

"Директорът на Математическата гимназия ще дойде на място да й връчим предписание, което трябва да се изпълнява. Който има симптоми от учениците в този клас, ще отидем у тях и ще му вземем проба за PCR. Ако има положителен случай, ще има ново предписание за карантина и контактните му също ще бъдат поставени под карантина. Родителите на децата от класа няма да се под карантина сега, защото учениците не са доказани положителни, те са просто контакти. Ако някой от тях си направи тест и се окаже положителен, родителите вече са контактни и ще бъдат под карантина, каквото е процедурата. Нищо чрезвичайно няма", обясни още шефът на РЗИ в Русе.

При нея засега нямам информация за други контактни учители, освен класния ръководител, който няма да бъде под карантина.

"Когато приключи проучването и утре каквито данни имаме, ще бъдат съобщени на Областна администрация, както работим с тях от началото на ситуацията. Учениците от същия клас се водят под карантина от деня, в който са били в контакт с детето. Които са били по-отрано, ще бъдат поставени от по-рано", допълни д-р Николова.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование