Шефът на самбото хвърли оставка

Шефът на родното самбо Румен Стоилов изненадващо хвърли оставка след близо 14 г. начело на федерацията. Вчера бизнесменът е депозирал молба за напускане в офиса на централата. Като аргумент за оттеглянето си той обяви, че спортът се нуждае от „свежа кръв”. „Не може президент на държава да се избира за максимум 10 години, а председател на федерация да е несменяем”, заяви той.

И декларира, че оставя спорта без нито лев задължение. А за 14-те години на управление самбото е получило от държавата 2,8 млн. лв. и още около 1,5 млн. лв. от спонсори. Той обаче остава на постовете си в световната и европейската федерация.

Миналия месец страната ни бе домакин на световното за мъже и жени, като тимът ни взе 9 медала. Преди дни МОК не даде олимпийски статут на самбото, но Стоилов подчерта, че не това е причината за оттеглянето му.

В средите на бойния спорт също бяха изненадани от новината, затова все още няма евентуални кандидатури за негов наследник. В момента зам.-председател е Георги Юсев, който е и генсек. В управителния съвет на федерацията са 11 души. Сред тях са двукратният световен шампион Росен Димитров, сега старши треньор на отбора ни по бойно самбо, както и Даме Стойков, президент на „Локомотив” (София), призьор от големи първенства.

Наставникът на спортното самбо Васил Соколов също обяви след световното за намеренията си да се оттегли, но още не е депозирал оставка. Той е на поста от 2004 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт