Шефът на Сметната палата: Трябва да се обвържат социалните помощи с използването на екогорива

Трябва да се обвържат социалните помощи с използването на екологични горива за отопление. Това каза пред БТВ председателят на Сметната палата Цветан Цветков след одитен доклад, който посочва основните причини за замърсяването у нас - битовото отопление и остарелия автопарк.

Според него е много важно да има и Национална стратегия за подобряване качеството на въздуха, понеже тя съдържа конкретни мерки и показатели за целите.

Той открои и че е много наложително да се подготвят разяснителни кампании, насочени към населението. Според Цветков е важно да се разбере, че мръсният въздух е проблем за всички, не само за правителството и местната власт, защото засяга здравето на всеки човек.

В доклад на Европейската сметна палата, публикуван през септември 2018 г., е констатирано, че замърсяването на въздуха е причинило преждевременната смърт на 400 000 души годишно и мерките, предприети от ЕС за борба с проблема, не са постигнали очаквания ефект.

Цветков открои и че се предвиждат санкции за тези, които нарушават мерките за подобряване качеството на въздуха.

Необходимо е да се помисли и за подобряване на градския транспорт, да се сложат пречиствателни филтри на комините на предприятията, които замърсяват най-много и да се помисли за изграждане на повече велоалеи, коментира още Цветков.

Коментари

Задължително поле