Оставиха в ареста девет от задържаните служители на ДАИ – Благоевград

Няма предпоставки за екстрадирането на Желяз Андреев, заяви Сотир Цацаров

Адвокатът на шофьорката от магистрала “‘Тракия”: Предприела е изпреварване, след което споменът й е неясен

Какво да правим с дете, което се буди в 4 ч през нощта

Сърбия трябва да присъства на срещата в София, заяви Вучич

Рибари в Силистра се оплакват от тормоз на румънски граничари

УНИЦЕФ: Едно от всяко седмо дете в света не е ваксинирано

Репортери без граници: Омразата към журналистите, която се засилва в Европа и САЩ, е заплаха за демокрациите България е на 111 място по свобода на печата в света

Евростат: Всеки трети българин живее в сериозен риск от бедност

Тръмп нарече Ким Чен-ун „много отворен“ и „много почтен“ човек

Най-малко 10 загинали при пожар в нелегален нефтен кладенец в Индонезия

Мач на кило кръв и метър кожа

“Левски” без загуба вече 21 години

Царица Елеонора се поболява на фронта Дължим спасяването на Боянската църква на втората съпруга на Фердинанд

На 25 април 2018 да почерпят

Шехерезада в кутия

В Египет масовите сексуални посегателства срещу жени са част от „игра“, наречена „Тахаруш джамаи“. Жертвите се подбират на основание пряката им близост, без значение дали са арабки или не, забулени или в светско облекло. Подобна „традиция“ Западна Европа изпита на гърба си миналата Нова година в Кьолн и други големи градове с големи арабски общности

70% от жените в Египет са били жертва на сексуален тормоз през изминалата година

Спомням си как имамът на джамията в нашето село все повтаряше, че жената е като диамант и както златарят го пази на сигурно място, за да не го стигне ръката на крадеца, така и тя трябва да бъде пазена по същия начин, за да не я види или да открадне честта й чужд мъж. Този имам не е изключение. Той е част от голямо течение от богослови, съществуващо от смъртта на пророка Мохамед до днес. Тези богослови активно участваха в сексистко тълкувание на текстове от Корана, засягащи жената. Внушението е, че мъжът е по-висше същество от жената, защото той използва разума и може да реагира рационално, докато жената е подвластна на емоцията и се контролира от капризите. Дяволът я използва да съблазнява мъжете. Затова според тях тя трябва да бъде изолирана вкъщи и ако й се наложи да излезе, трябва да бъде прикрита, за да не изкушава, нито да бъде изкушена.

Древните араби се гордеели с многобройните си синове, защото им трябвали за войни и работна ръка. Но и днес арабите продължават да предпочитат момчетата. Често жената изпитва притеснение пред мъжа си или неговото семейство, когато роди момиче. Това е разбираемо. Арабите днес са удавени със сексистката култура и чрез медиите, песните, народните приказки и сериалите. От класическите епизоди в арабските сериали, когато мъжът извърши насилие над жена си, а някой от съседите се опитва да се намеси, готовият отговор на мъжът е: „Религията ми позволява това, а тя ми е жена, моя собственост и мога да правя с нея каквото си поискам.“ Дори поговорките като „И до Марс да стигне жената, мястото й е в леглото и кухнята“ показват унизително отношение към жената и подценяват нейната роля и възможности в живота.

Преди дни гледах в Ютюб саудитски духовник, който се обърна към присъстващите: „Върхът на моралната деградация е да позволите на вашите дъщери да учат медицина или фармация, а вие добре знаете, че след като завършат, те ще работят редом с колегите, които са чужди мъже.“

През 2002 г. избухна пожар в девическа гимназия в град Мека, който причини смъртта на 15 ученички, а 55 бяха ранени. Родителите обвиниха членове от религиозната полиция, че са отговорни за този висок брой жертви, защото те забраниха на полицията, гражданската защита и бързата помощ да влязат в училището с оправдание, че е забранено момичетата да се показват пред чужди мъже. Нито позволиха на пострадалите момичета да се евакуират, защото са били без хиджаб – съвместното присъствие на двата пола в Саудитска Арабия е строго забранено. Малцината от тях, които успяха да се измъкнат от друг вход, бяха бити от религиозната полиция и върнати обратно, защото са изглеждали неподобаващо.

Насилието срещу арабката не се ограничава само до Саудитска Арабия. В Судан например до 2009 г. полицията забраняваше на жените да носят панталони, защото това било скандално облекло, а тези, които се осмелиха, бяха наказвани с удари с камшик или с парична глоба.

Близо 38% от момичетата в Мавритания биват подложени на насилствено затлъстяване, защото мъжете там предпочитат дебела жена за съпруга. И колкото по-дебела е, толкова по-голям е шансът й да се омъжи, защото затлъстяването в Мавритания е индикатор на доброто социално и финансово положение на семейството на момичето. Този процес продължава около две години и през него момичетата биват бити, ако отказват храната. Също и за да задоволяват мъжа, в редица арабски държави момичетата с по-тъмна кожа са обсебени да използват кремове за избелване на кожата, защото мъжете обичат жена с бяла кожа за съпруга. Суданските пазари са пълни с нискокачествени кремове, които причиниха само през миналата година кожни проблеми на 8000 момичета в столицата Хартум.

Според ООН 37% от арабките са жертви на насилие. Този процент се увеличава в бедните провинциални райони или маргинализирани покрайнини на големите градове. Повечето от извършителите на актовете на насилие са безработни и нискообразовани мъже. Безработицата в Арабския свят е на средно ниво от 20%, като за жените до 24 г. това съотношение се увеличава рязко: в Либия е 77%, Египет – 71%, Сирия – 66%, Ирак – 59%.

Жената се отблъсква от работното място чрез дискриминационни практики – не само с дългото работно време, заемане на ръководни постове, но и с възнагражденията.

В Мавритания жената получава 43% от заплатата на мъжа, в Саудитска Арабия – 56%, Мароко – 57%, Алжир – 58% . Неграмотността е висока и сред арабките: при тези на възраст между 15 и 45 години е средно 60 на сто.

Сексуалният тормоз достига нечувани равнища в някои държави и вече не е ограничен до препълнени обществени автобуси, но се разпростира и в училищата и университетите. Според Националния съвет на Египет за човешките права 70% от жените там са били жертва на сексуален тормоз през изминалата година.

В началото на годината в страната нашумя инцидент с учителка, която била бита и сексуално тормозена от свои ученици от 11-и клас, защото им забранила да преписват. Учителката обвини директора, че той се отнесъл снизходително към случката и не е наказал виновните.

Според доклад на УНИЦЕФ от 6.02.2016 г. по случай Международния ден срещу обрязването на жените броят на обрязаните жени в Близкия изток и Северна Африка е 130 млн. и в частност в Египет, Судан, Сомалия и Мавритания. В Джибути майките вярват, че необрязаната жена причинява срам на семейството, а мъжете гледат с лошо око на нея. Хората вярват, че клиторът е сатанински орган, който тласка момичетата към похот, и за да я ограничат, те режат клитора или част от него, а в други случаи – малките и големи устни. И въпреки криминализирането на този обичай поради неговите психически и физически вреди резултатите от спирането му са минимални.

Робството продължава и в няколко арабски държави под различни форми. И въпреки че Мавритания беше последната държава в света, която забрани робството през 1981 г., търговията с роби продължава да съществува, а страната заема челно място в световния индикатор по робство. 4% от населението са роби, тоест около 155 хиляди. 40% от тях са жени, подложени на всякакви насилия. Работят дълги часове на полето като пастирки, а също така системно биват подложени на изнасилвания, за да раждат бъдещи роби. Между Мавритания и Арабските петролни държави съществуват тайни пазари за търгуване с роби, особено за малолетни момичета. През 2015 г. министерството на труда в Судан забрани на жените да пътуват до Саудитска Арабия, за да работят като домашни прислужници или детегледачки, поради нарастващия процент на физическия и сексуален тормоз от страна на работодателите.

Арабката продължава да страда и от липса на ефективна законодателна почва, която да я защитава от насилие. До ден днешен в повечето арабски страни изнасилвачът бива оправдан, ако се съгласи да се ожени за жертвата. Този закон бе анулиран в Мароко, след като една от жертвите се самоуби, защото била принудена да се омъжи за нейния изнасилвач. Също така в повечето арабски страни не става и дума за съпружеско изнасилване. 35% от младежите в Йордания и 63% в Египет оправдават убийството на жената, която нарушава семейната чест, като има любовна и извънбрачна връзка с чужд мъж.

А най-странно е, че 55% от иракчанките не възприемат боя от страна на съпруга си като насилие. Когато този процент бъде сведен до минимум, това е първата стъпка в дългата борба срещу насилието над жените. А втората е насърчаването на просвещенски либерален дискурс в самото общество срещу сексисткия и религиозен такъв.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Миризливите и примитивни орки не са се променили от Мохамед до сега на милиметър в манталитета си. Единствения им напредък е, че някои от тях са се научили да ползват компютри от съвременния свят.

  2. машшала – правилно рече меркел, че арабите има с какво да обогатят простите германски говеда….

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.