Шивачки в Дупница на протест – стоят без заплати 3 месеца

Снимка: Архив
Над 150 шивачки от италианската фирма „Мароки Шуус“ в Дупница излизат на протест днес заради невзети заплати за 3 месеца. Протестът е насрочен за 16 ч. пред входа на
на предприятието, което шиело саи на ишлеме за Италия.
Шивачките са били на 6-месечен изпитателен срок. През октомври м.г. фирмата прикючила дейността си и вече е преместена на адрес в пловдивското с.Марково, установила проверка на областната инспекция по труда в Кюстендил. Някои от шивачките имат да получават до 2 хиляди лева. Съпругът на една от работничките организира през седмицата индивидуален протест – той разполагаше колата си на входа на завода в Дупница с плакати и националния флаг по нея, за да напомни за невзетите заплати на съпругата му и колежките им.
Единствената възможност пред шивачките е да водят съдебни дела срещу бившия си работодател, коментират експерти. Преди няколко години две работнички, сестри, починаха в производстменото хале на същата фирма в рамките на двадесетина дни. Образуваното досъдебно производство установи, че смъртта им е настъпила от инфаркт или сърдечни проблеми, а не от тежките условия за труд.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.