Шиитската групировка "Хизбула" и нейните съюзници печелят изборите в Ливан

Шиитската групировка "Хизбула" и нейните съюзници печелят малко над половината от местата в ливанския парламент. Това показват неофициалните предварителни резултати след вчерашните парламентарни избори в Ливан - първите от близо 10 години. А сунитското политическо движение на премиера Саад Харири ще има с една трета по-малко депутати в следващия парламент на страната, предаде БНР.

Хизбула и нейните съюзници получават общо 67 места в 128-членния еднокамарен парламент на Ливан, което ще доведе до засилване на влиянието на Иран в средиземноморската държава.

Лидерът на шиитската групировка Хасан Насрала нарече резултатите "политическа и порална победа" за съпротивата, визирайки себе си и регионалните си съюзници. В телевизионно обръщение Насрала заяви, че парламентарното присъствие на Хизбула ще гарантира защита за съпротивата.

Въпреки загубата на близо една трета от мандатите на неговата формация, която се очаква да има само 21 места, премиерът на Ливан Саад Харири заяви, че международната общност трябва да гледа на резулатите от вота по "много позитичен начин".

Успешното представяне на Хизбула на вчерашните избори в Ливан поставя знак на равенство между държавата и подкрепяната от Иран шиитска групировка. Това коментира израелският министър на образованието Нафтали Бенет.

Създадената през 80-те години Хизбула, за да се бори срещу Израел, в момента се бие в Сирия на страната на правителствените сили. Тя е в списъка с тероростични организации на САЩ и на ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия