Шиндзо Абе иска личен диалог с Ким Чен Ун, за да се реши проблема с ядрената програма на КНДР

Японският премиер Шиндзо Абе иска личен диалог със севернокорейския лидер Ким Чен-Ун, предава ТАСС.

"За да се реши проблема с ядрената и ракетната програма на Северна Корея, както и въпроса за отвлечените японски граждани, аз ще трябва да се срещне лице в лице с Ким Чен-Ун и да поддържам диалог с него", заяви Шиндзо Абе, цитиран от японската агенция Kyodo. Според ръководителя на японското правителство решаването на тези проблеми ще доведат до създаването на "нови отношения между Япония и Северна Корея".

Токио напоследък активно подкрепя разширяването на контактите с Пхенян, и вижда в тях възможност за постигане на напредък по въпроса за отвличанията на японски граждани. По-рано бе съобщено, че японското правителство се разглежда един от вариантите на срещата между премиера Шиндзо Абе и Ким Чен-Ун на Източния икономически форум във Владивосток през септември.

Отвличания на японски граждани от разузнавателните служби на Северна Корея е една от най-болезнените теми в отношенията между двете страни, които не поддържат официални дипломатически отношения. През 2002 г. Северна Корея призна за първи път, че е отвлякла 13 японски граждани и позволи на петима от тях да се завърнат у дома. Останалите бяха обявени за мъртви, което не може да бъде потвърдено. През май 2014 г. правителството на Япония и Северна Корея се споразумяха да проведат ново разследване на отвличането на японски граждани, но тази комисия впоследствие беше разпусната по инициатива на Пхенян.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия