Шойбле: Един ден в Гърция ще построят статуя в моя чест

Докато министър председателят на Гърция Алексис Ципрас се готви да представи доклад с позитивен оттенък на Международния панаир в Солун, следващия месец, за това, как страната е напреднала с реформите, според международните кредитори. Министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле е споделил, че според него, гърците трябва да са му благодарни за твърдата позиция, която зае по въпроса за икономическите реформи и остеритета, пише гръцкото издание Ekathimerini.

„Един ден в Гърция ще построят статуя в моя чест, като знак на благодарност за натиска, който им приложих, за да въведат необходимите реформи“, заяви Шойбле пред немския вестник Handelsblatt.

Според същото издание, Шойбле е замислил да превърне „Европейския механизъм за стабилност“ в европейска версия на Международния валутен фонд(МВФ), един от кредиторите на Гърция. Концепцията е, Европейският валутен фонд да помага на страни от еврозоната, по време на финансова криза, но да ги обвързва със стриктни условия, като тези наложени от МВФ, за да предостави помощ на Атина и други страни, през последните години.

Други идеи, като например, възможността за прилагането на мерки стимулиращи растежа в подобни страни, са твърдо отхвърляни от Шойбле.

Според министър-председателят на Франция Еманюел Макрон, обаче, еврозоната трябва да има единен централен бюджет, който, в случай на нужда, може да подпомага страните-членки по време на финансови затруднения. Той подкрепя и идеята за създаването на пост на Финансов министър за еврозоната, като тази идея също не среща одобрението на Берлин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа