Мошеник отнесе глоба от €208 000 в Мюнхен

Четворен ръст на морбили в Европа И България е в тревожната статистика на СЗО

Десетки убити и ранени граждани на Русия и ОНД при сражение в Сирия

Мароканецът, задържан у нас за тероризъм, ще остане 90 дни в ареста

Лавров заяви, че ситуацията в Африн може да се реши чрез пряк диалог между Дамаск и Анкара

Спасителите на Преслав с екипировка от Швейцария

Адвокатите на Йоан Матев искат да бъде преместен в Софийския затвор Съдът даде ход на делото за убийството на Георги Игнатов

Григор дал 14 проби миналата година

Съдът отказа да освоби предсрочно братоубиец

Обществената трапезария в Търново ще работи без прекъсване цяла година

Румен Радев удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката и военномедицинското дело

Бургаска учителка се нуждае спешно от кръв

Свлачище застрашава пешеходци и коли край Дебелец

ВСС прие оставката на Красимир Влахов

СГС даде ход на делото срещу Йоан Матев

Шойбле избран за председател на Бундестага „Алтернатива за Германия“ предлага ксенофоб за зам.-шеф на парламента

Проевропейска демонстрация, на която бе заклеймена крайната десница, расизмът и нацизмът, се проведе вчера пред Бундестага, където новите депутати се събраха на първото си заседание.

Доскорошният финансов министър на Германия, който е депутат от 45 години, бе избран вчера за председател на Бундестага, предаде Ройтерс.

“За” него гласуваха 501 от 705 народни представители, като “против” бяха крайнодесните от “Алтернатива за Германия” (АзГ), които за пръв път влизат в германския парламент, но са трета сила.

Още на вчерашното първо заседание на Бундестага АзГ разбуни духовете. “Народът реши, сега започва нова ера”, обяви от трибуната Бернд Бауман, лидер на парламентарната група на АзГ. И обвини депутатите от другите сили, че използват тактики от нацистката ера, за да не позволят представител на АзГ да заеме висш пост в Бундестага. Става въпрос за издигнатия от АзГ кандидат за зам.-шеф на парламента – Албрехт Глазер (75 г.), известен с ксенофобски позиции като тази, че ислямът е политическа идеология, а не религия, и няма място в Германия. Всички партии в парламента, освен АзГ, заявиха, че няма да гласуват за Глазер.

Друг препъникамък бе отстранен преди учредителното заседание на Бундестага – традицията най-възрастният депутат да го открива. Така честта се падаше на Вилхелм фон Готберг (77 г.) от АзГ. В последния момент обаче бе променен правилникът, така че заседанието да открие най-дългогодишният депутат. Такъв е Шойбле, но той отказа предвид предстоящия му избор за председател и бе заменен от либерала Херман Ото Золмс с 33-годишен стаж.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Те тва е диктатурата на демокрацията. Никаква разлика с най свирепите години на комунизма у нас.

Отговорете