Шойбле разчиства пътя за коалиция „Ямайка“

Очаква се постът да бъде даден на либералите

Ветеранът на германската политическа и парламентарна сцена - Волфганг Шойбле (75 г.), който последните 8 години управляваше финансите на най-мощната европейска икономика, се е съгласил да се оттегли от поста. И е приел да стане председател на Бундестага, съобщи шефът на парламентарната фракция на християндемократите Фолкер Каудер.

Така Шойбле проправя пътя за съставянето на управляваща коалиция “Ямайка” между десницата на канцлерката Ангела Меркел, либералите от “Свободни демократи” и Зелените.

За изваждането му от изпълнителната власт се заговори непосредствено след изборите в неделя, след които стана ясно, че единствената възможна коалиция е “Ямайка”, наричана така заради цветовете на трите партии, които са като тези на флага на островната държава. Още преди вота “Свободни демократи” заявиха, че искат финансовото министерство и изглежда Меркел е готова да им предостави най-важния пост след канцлерския. А и либералите са толкова “ястреби” по въпросите на финансите, както и Шойбле, наложил в Европа политиката на затягане на коланите.

Новата роля на Шойбле като шеф на долната камара на федералния парламент също ще е важна. Смята се, че като дългогодишен депутат (от 1972 г. до днес) той ще може да овладее очакваните бурни схватки в Бундестага, в който има представители на 6 партии, сред които и за пръв път на крайнодясната “Алтернатива за Германия”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа