Шоколад за отслабване хит на изложение

Продуктът ще струва 17 лева за 100 грама

Бира от кактуси и сладко от люти чушки сред атракциите на Пловдивския панаир

Предлагат ракия от пъпеш и бъз

Синьо вино, което е мощен антиоксидант и забавя стареенето, и шоколад, от който се отслабва, са сред атракциите на изложенията “Агра”, “Винария”, “Фудтех” и “Вкусовете на Италия”, които се провеждат в Пловдивския панаир.

И виното, и шоколадът, за които “Труд” пръв писа, са разработка на Института по криобиология и хранителни технологии. С консумация на нискокалоричния шоколад чувствително е отслабнал шефът на Селскостопанската академия Васил Николов, както сам се похвали. Шоколадът не съдържа никаква захар, подсладен е с гликозиди от кактус, които убиват апетита. В него няма и мляко за сметка на колагеновите пептиди от говежди костен бульон, добавени са и лиофилизирани плодове. Следващия месец Институтът по криобиология започва производството на шоколада, като се очаква цената му за 100 грама да бъде около 17 лв. “Това обаче е доза за 3 дни, ако човек изяде повече от 20-40 грама на ден, ще му стане тежко”, заяви Николай Солаков.

“Синьото вино пък е произведено от стандартни винифицирани сортове – траминер, мускат, шардоне и совиньон блан, и е обогатено с екстракт от водораслото спирулина, извлечен по начин, при който се отделя само синият пигмент. То е антиоксидант, който се бори с трите основни групи свободни радикали”, обясни за “Труд” авторът на разработката Николай Солаков. На вкус не се различава особено от традиционните бели вина, но яркосиният цвят е малко шокиращ в началото. В института вече има запитвания от родни винарски изби, които искат да произвеждат виното “Спирулина”. В бъдеще криобиолозите планират да произведат концентрат от полезното вино, от което да е извлечен алкохолът. При това положение “Спирулина” ще може да се ползва при лечение на онкологични заболявания.

Сред нетипичните експонати на изложенията са бира от кактус и песто от листата на същото растение. Те се произвеждат от братята сицилианци Спитале, които предлагат също фреш и конфитюр от кактуси на “Вкусовете на Италия”.

На щандовете може да се опита и сладко от люти чушки. Прави го българско семейство, което има ферма за люти чушки край Варна, където отглежда 300 вида от това растение. Подходящо е да се сервира със сирена, кашкавали и морски дарове.

На “Винария” човек може да опита и ракия от тиква, пъпеш, бъз и арония. Към тях има интерес, въпреки цената от 18,99 лв. за бутилка от половин литър, казват търговците.

Над 650 фирми от 30 държави показват своите постижения в панаира. Изложбите ще продължат до 24 февруари.

 

Традиции

Пием основно българско вино

Пием основно българско вино, защото от при вътрешно потребление от 118 млн. литра за 2018 г. едва 5,23 млн. литра са внос. Данните изнесе директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев. За сравнение във Франция, призната за страна винопроизводител №1, местното производство е 48% от годишната консумация в страната.

Изминалата година не беше добра за гроздовата реколта и преработеното във вино грозде е 153 хил. тона. През 2017 г. за преработка са отишли 171 384 тона. Износът на българско вино бележи ръст за седма поредна година, макар и с процент и половина-два, отчете още Красимир Коев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес