Предупредителен код за ниски температури в 12 области утре

Мадуро прекъсна дипломатическите отношения с Колумбия

20 хиляди протестират пред казармите на Националната гвардия в Каракас

Кораби на НАТО акостираха във Варна

Премиерът Борисов на среща на върха между ЕС и Лигата на арабските държави

Цветанов в Благоевград: ГЕРБ трябва да показва предимствата на ЕС, а не да говори като БСП

Хуан Гуайдо: Високопоставени чиновници на Мадуро са избягали в Турция

Алберт Попов: В България и стените помагат, надявам се да зарадвам публиката

Паргов: Крайният срок БСП да се върне в парламента е 27 май

Сърби кандидатстват за прием в армията на Косово

Полицаите, пострадали при ареста на 17-годишен таксиджия: Законът трябва да ни защитава повече

Хамид Хамид: ДПС остана единствената опозиция в парламента

Ябълките са естествен щит срещу болестите Те са единствените плодове, подходящи за десерт

Нормализирано е движението на влаковете по направлението София-Мездра

ГЕРБ: БСП не е искала по надлежния ред залата в Община Видин

Шотландия обмисля да въведе месечен базов доход за своите граждани

Шотландия обмисля да се присъедини към Финландия и Канада и да изпробва въвеждането на месечен безусловен базов доход (ББД) за своите граждани, пише „Евронюз”, цитирани от БТВ.

Шотландските области Файф и Глазгоу се подготвят да изпробват социалния модел през 2017 г. Според него всеки гражданин, независимо от доходите или заетостта си, получава от държавата фиксирано заплащане всеки месец, а парите, спечелени от заплати или собствен бизнес, се облагат прогресивно.

 

Привържениците на идеята за ББД твърдят, че той би дал повече възможности на гражданите да печелят, учат, да създават семейства или да основат собствен бизнес, знаейки, че имат достатъчно доходи да си го позволят. Според тях това би спомогнало и да се намали социалната зависимост и неравенството в приходите на гражданите.

Критиците обаче са на мнение, че ББД не нищо повече от един социалистически утопичен идеал. Според тях това би било твърде скъпо, ще доведе до увеличение на данъците и ще обезкуражи бизнес инвестициите, тъй като ще намали продуктивността. Те обясняват и че, давайки помощи на всеки, това ни най-малко не помага в борбата с неравенството.

Финландия вече е една стъпка пред Шотландия в изпробването на социалния модел. Макар че на местно ниво в държави от Индия до САЩ да са правени подобни по-малки опити за въвеждане не ББД, северната държава ще е първата, която прави експеримента такъв мащаб.

От тази година, двугодишна пробна схема ще осигурява месечен основен доход от 560 евро на 2000 безработни финландци между 25 и 58-годишна възраст. Дори и да си намерят работа, те ще продължат да получават помощите.

От Института за обществено осигуряване на Финландия (Kela) се надяват заетостта да се увеличи и да се съкратят досегашните скъпи бюрократични механизми, които често обезкуражават гражданите да търсят на работа.

Страната все още е в началото на този дълъг и бавен експеримент, но масовото мнение е, че той е по-скоро химера. Ако резултатите от него се окажат обещаващи обаче, това би поставило началото на нова ера във връзката между гражданите и държавата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.