Борисов и Тимерманс обсъдиха приоритетите на българското председателство

За първи път жена спечели карибското приключение на Poker Stars

Вятърът събори дървета, повреди покрив на кметство

Удължиха забраната за движение на автомобили над 12 т. през Котленския проход

Проф. д-р Силва Андонова става национален консултант по интервенционална неврология

Горанов: Няма манипулации на системата на митниците БАЦИС През юли 2018 г. ще приключи отстраняването и на последната критика от доклада на ДАНС, обяви Георги Костов

24 души са арестувани в Турция по подозрение в „терористична пропаганда“ срещу военната операция в Сирия

68-годишна загина, мъжът й с опасност за живота заради забравени котлони

Св. Синод: Истанбулска конвенция отваря широко вратите към морален разпад БПЦ призова парламента да не ратифицира споразумението

Грабител изтърси портфейл от чанта

Илияна Йотова: Преживяваме един от най-колебливите периоди в развитието на ЕС

Цеко Минев: В Европа правят по 200 лифта, а ние се обясняваме за един

Задържаха 20-годишен, ударил фелдшер в Спешния център в Нова Загора

Община Петрич довършва важни проекти през новата година

Нов център ще има Боровец, избират между 40 архитектурни проекта

Шофьорка на такси плати данъка си с близо 4 кила монети (СНИМКИ)

Красимира описва монетите в паричния салон на общината. Снимки: Росица Николова

Таксиметрова шофьорка от Сливен плати годишния си данък от 400 лева с монети. „Монетите нали също са пари!? Плащам по този начин в знак на протест” – каза Красимира Петрова.

Жената заяви, че не е съгласна, че данъкът трябва да се внася авансово, нито приема размера му. „Да изсипеш толкова пари накуп, в началото на годината, без възможност да се издължаваш на вноски…Освен това смятам, че има какво още да се желае и за състоянието на улиците в града“ – допълни тя.

Монетите били от 1 и 2 лева, 5, 10 и 50 стотинки, имало само една банкнота от 2 лева. Извадила ги от касичка, в която спестявали вкъщи през миналата година. Имала колебания дали да си плати налога с тях, или не. Колебанията се изпарили, когато отишла в банка, за да уедри в банкноти цялата сума. „В банката ми казаха, че щели да ми вземат процент за броенето на монетите!“ – разказа още тя.

Щом пристигнала в паричния салон на общината, найлоновата торбичка с монетите се скъсала. Не издържала на тежестта им. Още на входа забелязала голяма табела. В нея се съобщавало, че, който има намерение да се издължава в монети, трябва предварително да ги опише. По 100 броя на номинал. Това накарало Красимира да си помисли, че вероятно не е първият данъкоплатец, който пристига с торба, за да си плати налога. Тя описала монетите, както разпореждала табелата. Оставила на гишето точно 3 кг 376 грама пари. Операция „внасяне на данък“ й отнела час и половина.

Държавата задължи общините да въведат новия данък за такситата, като определи граници на размера му – от 300 до 1000 лева. В Сливен първоначално имаше предложения той да е 500, после – 600 лева. Последва среща с кмета Стефан Радев и превозвачите се споразумяха с общината данъкът да е от 400 лева годишно. Сумите за издаване на разрешително и за холограмните стикери върху автомобилите пък бяха намалени от общо 108 на 54 лева. За сравнение, данъкът в София и Варна е 850 лева, в Бургас – 660, Ловеч – 500, Плевен – 450 лева. В някои градове плащат и за местостоянка. Въпреки че налогът остана близък до определения минимум, недоволството сред таксиметровите шофьори остана заради задължението да го внесат авансово.

„Това е рекет! Трябва да дадеш пари за нещо, което тепърва ще изработиш!“ – казаха колеги на Красимира. Цената на таксиметровия превоз в Сливен е от 0,99 лева първоначална такса, 0,78 лева дневна и 0,88 лева нощна тарифа. Очакванията са, че 285 шофьори ще трябва да се издължат. Заложените приходи са за 114 хил лева.
––––––––––––––––––––-
Описание на снимките:
1 и 2: Красимира описва монетите в паричния салон на общината.
3-3: Сурвакницата с накачени по нея банкноти остана един от символите на новия паричен салон на община Сливен. Тя бе подарена при откриването му преди няколко години.
5 и 6: Красимира стовари на гишето близо 4 кила пари, с които плати новия си годишен данък

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Е и какво се случи????Нещо уникално ли е направила,поредната бакшишка дето си мисли,че е направила нещоооо уникалноооооо!!!!!Хората си плащат данъците онлайн,без да се налага да се придвижват,имат онлайн банкиране без да се налага да плащат на банките за това,имат по 30 безплатни банкови трансефера в еброзоната,нашата дебелана платила в монети,еми еваларка,даже поклон ще и сторим,ха ха дайбаЛи таз глупава селяния!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.