Шофьорка на такси плати данъка си с близо 4 кила монети (СНИМКИ)

Таксиметрова шофьорка от Сливен плати годишния си данък от 400 лева с монети. „Монетите нали също са пари!? Плащам по този начин в знак на протест” – каза Красимира Петрова.

Жената заяви, че не е съгласна, че данъкът трябва да се внася авансово, нито приема размера му. "Да изсипеш толкова пари накуп, в началото на годината, без възможност да се издължаваш на вноски...Освен това смятам, че има какво още да се желае и за състоянието на улиците в града" - допълни тя.

Монетите били от 1 и 2 лева, 5, 10 и 50 стотинки, имало само една банкнота от 2 лева. Извадила ги от касичка, в която спестявали вкъщи през миналата година. Имала колебания дали да си плати налога с тях, или не. Колебанията се изпарили, когато отишла в банка, за да уедри в банкноти цялата сума. "В банката ми казаха, че щели да ми вземат процент за броенето на монетите!" - разказа още тя.

Щом пристигнала в паричния салон на общината, найлоновата торбичка с монетите се скъсала. Не издържала на тежестта им. Още на входа забелязала голяма табела. В нея се съобщавало, че, който има намерение да се издължава в монети, трябва предварително да ги опише. По 100 броя на номинал. Това накарало Красимира да си помисли, че вероятно не е първият данъкоплатец, който пристига с торба, за да си плати налога. Тя описала монетите, както разпореждала табелата. Оставила на гишето точно 3 кг 376 грама пари. Операция "внасяне на данък" й отнела час и половина.

Държавата задължи общините да въведат новия данък за такситата, като определи граници на размера му - от 300 до 1000 лева. В Сливен първоначално имаше предложения той да е 500, после – 600 лева. Последва среща с кмета Стефан Радев и превозвачите се споразумяха с общината данъкът да е от 400 лева годишно. Сумите за издаване на разрешително и за холограмните стикери върху автомобилите пък бяха намалени от общо 108 на 54 лева. За сравнение, данъкът в София и Варна е 850 лева, в Бургас – 660, Ловеч – 500, Плевен – 450 лева. В някои градове плащат и за местостоянка. Въпреки че налогът остана близък до определения минимум, недоволството сред таксиметровите шофьори остана заради задължението да го внесат авансово.

"Това е рекет! Трябва да дадеш пари за нещо, което тепърва ще изработиш!" - казаха колеги на Красимира. Цената на таксиметровия превоз в Сливен е от 0,99 лева първоначална такса, 0,78 лева дневна и 0,88 лева нощна тарифа. Очакванията са, че 285 шофьори ще трябва да се издължат. Заложените приходи са за 114 хил лева.

-------------------------------------------------------------

Описание на снимките:

1 и 2: Красимира описва монетите в паричния салон на общината.

3-3: Сурвакницата с накачени по нея банкноти остана един от символите на новия паричен салон на община Сливен. Тя бе подарена при откриването му преди няколко години.

5 и 6: Красимира стовари на гишето близо 4 кила пари, с които плати новия си годишен данък

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България