Тръмп заплаши с високи мита френското вино

Премиерът Борисов: Правителството изпълни своя ангажимент и осигури 82,510 млн. лв. на Министерството на отбраната за ремонта на самолетите

Корнелия Нинова : Шипченската епопея е ярък пример за родолюбие и братство

Разстрелът на Георги Илиев – много версии, но недоказани 14 години от покушението срещу боса на ВИС

Ирен Онтева и Галена Димова отново на подиума На Grand glamour show в Свети Влас

„Паразит”: Трилър триумф за корейското кино Понг Джун Хо с още един хит

Министър Димов налага по-строги условия за дейността на предприятието за отпадъци в Шишманци

Президентът на Шипка: Похитителите на българската история нямат място в бъдещето (ВИДЕО)

Йога ли е да тренираш с кучето? Беседи, купон и музика на живо на фестивала Udaya Live!

Берта Бенц е първата жена-шофьор в света Находчивата дама използва препарат срещу петна, фиба и жартиер, за да придвижи автомобила на мъжа си

Хайде на чушките!

Разкриха нива за отглеждане на канабис до Костинброд (СНИМКИ)

Короноваха 20-годишна красавица за мис Варна 2019 Най-светското събитие край морето се завъртя като ретроспекция на холивудски хитове

70-годишен мъж пострада тежко при катастрофа между каруца и бус край Разград

Скрипториите на княз Борис-Михаил Край Варна преписвали книги по нареждане на княза-кръстител

Шофьорка на такси плати данъка си с близо 4 кила монети (СНИМКИ)

Таксиметрова шофьорка от Сливен плати годишния си данък от 400 лева с монети. „Монетите нали също са пари!? Плащам по този начин в знак на протест” – каза Красимира Петрова.

Жената заяви, че не е съгласна, че данъкът трябва да се внася авансово, нито приема размера му. „Да изсипеш толкова пари накуп, в началото на годината, без възможност да се издължаваш на вноски…Освен това смятам, че има какво още да се желае и за състоянието на улиците в града“ – допълни тя.

Монетите били от 1 и 2 лева, 5, 10 и 50 стотинки, имало само една банкнота от 2 лева. Извадила ги от касичка, в която спестявали вкъщи през миналата година. Имала колебания дали да си плати налога с тях, или не. Колебанията се изпарили, когато отишла в банка, за да уедри в банкноти цялата сума. „В банката ми казаха, че щели да ми вземат процент за броенето на монетите!“ – разказа още тя.

Щом пристигнала в паричния салон на общината, найлоновата торбичка с монетите се скъсала. Не издържала на тежестта им. Още на входа забелязала голяма табела. В нея се съобщавало, че, който има намерение да се издължава в монети, трябва предварително да ги опише. По 100 броя на номинал. Това накарало Красимира да си помисли, че вероятно не е първият данъкоплатец, който пристига с торба, за да си плати налога. Тя описала монетите, както разпореждала табелата. Оставила на гишето точно 3 кг 376 грама пари. Операция „внасяне на данък“ й отнела час и половина.

Държавата задължи общините да въведат новия данък за такситата, като определи граници на размера му – от 300 до 1000 лева. В Сливен първоначално имаше предложения той да е 500, после – 600 лева. Последва среща с кмета Стефан Радев и превозвачите се споразумяха с общината данъкът да е от 400 лева годишно. Сумите за издаване на разрешително и за холограмните стикери върху автомобилите пък бяха намалени от общо 108 на 54 лева. За сравнение, данъкът в София и Варна е 850 лева, в Бургас – 660, Ловеч – 500, Плевен – 450 лева. В някои градове плащат и за местостоянка. Въпреки че налогът остана близък до определения минимум, недоволството сред таксиметровите шофьори остана заради задължението да го внесат авансово.

„Това е рекет! Трябва да дадеш пари за нещо, което тепърва ще изработиш!“ – казаха колеги на Красимира. Цената на таксиметровия превоз в Сливен е от 0,99 лева първоначална такса, 0,78 лева дневна и 0,88 лева нощна тарифа. Очакванията са, че 285 шофьори ще трябва да се издължат. Заложените приходи са за 114 хил лева.
––––––––––––––––––––-
Описание на снимките:
1 и 2: Красимира описва монетите в паричния салон на общината.
3-3: Сурвакницата с накачени по нея банкноти остана един от символите на новия паричен салон на община Сливен. Тя бе подарена при откриването му преди няколко години.
5 и 6: Красимира стовари на гишето близо 4 кила пари, с които плати новия си годишен данък

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Е и какво се случи????Нещо уникално ли е направила,поредната бакшишка дето си мисли,че е направила нещоооо уникалноооооо!!!!!Хората си плащат данъците онлайн,без да се налага да се придвижват,имат онлайн банкиране без да се налага да плащат на банките за това,имат по 30 безплатни банкови трансефера в еброзоната,нашата дебелана платила в монети,еми еваларка,даже поклон ще и сторим,ха ха дайбаЛи таз глупава селяния!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.