Шофьорка осъди община заради катастрофа с коне

12 инцидента заради пуснати по улиците впрегатни са станали в Омуртагско

Жена, разминала се на косъм с тежки физически травми, след като върху колата й връхлетели два коня, осъди общината в Омуртаг да й плати обезщетение. Пострадалата, която била посипана със стъкла, получила сериозни психични проблеми, хипертония и други се наложило продължително възстановяване. Тя предявила иск за 25 000 лв. Съдът постановил кметството да й плати 7 500 лв. за неимуществени вреди и 519 лв. разноски по делото.

Искът е бил насочен срещу общината, тъй като конете не били регистрирани и не било установено чия собственост са, а по закон кметствата отговарят за надзора върху безстопанствените животни, които трябва да са в приюти.

Инцидентът, за който е съдена общината, е станал към 3 часа на 20 април 2017 г., когато жената се прибирала с колата си „Пежо” след нощна смяна. Близо до автогарата в Омуртаг внезапно върху автомобила скочили два коня. Счупили стъкла на колата, като единият забил копито над жената. Паникьосана тя успяла да излезе от колата, а животните изчезнали. Посипаната със стъкла водачка, която имала срязване и на крака, седнала на бордюра и се разплакала. Трясъкът от катастрофата изкарал навън хора от съседната къща, които викнали полицията и близките на жената. Полицаите съставили акт, потвърждаващ как е станал инцидентът. Автоконтрольорът, който ходил на мястото заявил и пред съда, че този случай не бил изолиран, че е посещавал и други инциденти, предизвикани от коне. Казал, че по улиците навсякъде имало коне, които ровели по контейнерите за смет, преминавали по пътното платно, като се налагало автомобилите да спират, за да могат да минат конете.

Решението за присъденото обезщетение подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Търговище.

От полицията в Омуртаг допълниха, че за 3 години имат регистрирани 12 такива произшествия с помлени коли заради коне. Тежко пострадали хора нямало, но имало коли с големи щети. Случаите вероятно са повече, но когато щетите били леки, хората дори не се жалвали. От полицията са писали протоколи и предупреждения, но собствениците на впрегатните отказвали да спазват закона, да регистрират животните и ги пускали по улиците. След съвместна акция с ветеринарите и общината се стигнало до умъртвяване на два оставени без надзор коня, което стреснало стопаните, които били от ромската махала. Общината направила и „арест” за такива коне. Задържали 3 животни и ромите пратили непълнолетен да ги краде от т.нар. „капан”. След засиленото прилагане на наказателните мерки, които са по закон, каруцарите се постреснали и случаите на пуснати коне, които излизат и на главния път София-Варна, понамалели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини