Шофьорската книжка става излишна срещу $8000

Американският производител на електрически спортни коли Tesla ще бъде първата компания, която ще оборудва моделите си с необходимите технически компоненти за напълно автономно движение. На по-късен етап ще бъде готов софтуерът и чак след неговото инсталиране целият технологичен пакет ще започне да функционира. Амбициозният шеф на фирмата от Силициевата долина афишира гръмко, че до края на следващата година автомобилите на Tesla ще могат да стигнат от Ню Йорк до Лос Анджелис, без водачът да докосне волана.

Новите части, които ще бъдат вграждани в моделите на Tesla, са 8 камери с обхват 250 м (досега беше една), ултразвукови и радарни сензори с по-голям обхват и 40 пъти по-мощен компютър. Вече произведените автомобили на марката няма да могат да бъдат трансформирани. Който иска автономно движение, трябва да си купи нов модел. Цената на софтуера за безпилотно шофиране ще бъде около 8000 долара и собственикът на колата преценява дали да го инсталира срещу заплащане или не.

Конструкторите на Tesla показаха видео, на което електрическият кросоувър Model X напълно автономно се движи към централата на компанията без водач зад волана. Автомобилът пътува по приличащо на магистрала шосе при слънчево време. На паркинга колата сама си намира място и паркира върху него. Превозното средство е първото, което отговаря на изискванията за автономия от т.нар. пето ниво - водачът е напълно излишен и в най-натоварения трафик, може да спи зад волана или да не се качва в колата, дори не е нужно да притежава шофьорска книжка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили