Шофьор обърна автобус в канавка на „Тракия“ (обзор)

Разследват 3 версии заспиване от преумора на водача, засичане от друг автомобил или техническа неизправност

Тахошайбата била манипулирана

Автобус по линията София-Слънчев бряг се обърна в канавка на магистрала “Тракия”. Близо 20 души от пътуващите 31 човека бяха ранени, но по чудо катастрофата се размина без жертви. Днес само двама от тях останаха на лечение в болница “Свети Панталеймон” в Ямбол.

Злополуката станала около 22 ч в понеделник на километър 296 в района на Стралджа. По време на движение автобусът на фирма “Юнион Ивкони” внезапно излязъл встрани от платното, заорал в канавка , обърнал се и изминал по инерция над 50 метра, преди да спре. Докато се влачил, се пробил резервоарът му и дизеловото гориво заляло куфари и чанти в багажните отделения. Имало е реална опасност катастрофиралият автобус да избухне в пламъци, но пожарът се разминал на косъм. Макар и повечето ранени, изпадналите в шок пътници успели сами да излязат през счупените стъкла в предната и задната част.

Прокуратурата образува досъдебно производство срещу 49-годишния шофьор за причиняване на две средни телесни повреди по непредпазливост. Мъжът е бил задържан с полицейска мярка до 24 часа, но магистратите няма да искат за него постоянен арест.

Три са версиите за причините за инцидента. Водещата е, че шофьорът е бил преуморен и е заспал на волана. Тя се подкрепя от твърдения на пътниците от предните седалки, които се опитвали да си говорят с него и да му пускат музика, за да го държат буден. Друга свидетелка твърди, че този водач на автобуса я е возил и същия ден сутринта от Слънчев бряг до Пловдив, тоест – той е карал и на отиване до София, и на връщане. Шефовете му не изключват да е взел курса на свой колега, без да съобщи на диспечерите. Тахошайбата на автобуса била манипулирана и от нея не ставал ясен нито маршрута, нито кога е имало почивки.

Втората версия е, че автобусът е засечен от неизвестен автомобил и затова е излязъл от пътя. Това е обяснил самият шофьор, но свидетелите са категорични, че не са видели такова нещо. Назначена е експертиза за техническото състояние на автобуса, която да провери и третата версия - че катастрофата може да е причинена от повреда.

Транспортният министър нареди на бившата ДАИ пълна проверка на фирма “Юнион Ивкони”. Инспектори ще видят каква е организацията на превозите, графиците и спазването на изискванията за почивки на водачите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България