Шпионски екшън с членове на движение “Русофили”

От разрешението за обиск в дома на Юрий Борисов е ясно, че става дума за разследване за шпионаж по чл.105 от НК.

Разпитват ги за връзки с Леонид Решетников и руския милиардер Константин Малофеев

Прокуратурата: На този етап няма обвинени

От разрешението за обиск в дома на Юрий Борисов е ясно, че става дума за разследване за шпионаж по чл.105 от НК.

Спецпрокурори са задържали в 7 ч. сутринта бившия главен редактор на в. “Дума” и бивш депутат от БСП Юрий Борисов, който е един от секретарите на движение “Русофили”. Той е отведен за разпит в Специализираната прокуратура, а вечерта пуснат.

От дома му са иззети компютри и документи, между които старо приветствие от Димитър Главчев в качеството му на председател на Народното събрание към участниците на движението в събора на язовир “Копринка”. Борисов е разпитван във връзка дело, образувано на 2 юли т.г. по чл.105 от Наказателния кодекс, който гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да є служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Съпругата на Борисов журналистката Дора Чичкова каза, че Юрий се чувствал зле през последните дни и е имал сериозна сърдечна атака. Сутринта в Специализираната прокуратура са били извикани за разпит зам.-председателят на “Русофили” Милен Чакъров, почетният председател Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, член на НС на БСП, други членове на Изпълнителното бюро на движението. Москов потвърди за разпита, но смята, че арестите не са свързани с дейността на “Русофили”.

В офисите и в дома на председателя на организацията Николай Малинов и жена му също са направени обиски, според непотвърдена информация. Според Дора Чичкова, двамата са били задържани още в неделя вечерта, защото оттогава телефоните им са изключени и с тях няма връзка. Малинов е бивш издател на в. “Дума”. Преди няколко месеца президентът Путин го награди с “Орден на дружбата”. Малинов е много близък с ген. Леонид Решетников и руския олигарх Константин Малофеев. Решетников, който е бивш служител на руското външно разузнаване, беше подозиран за намеса в изборите за президент на България. Малофеев пък искаше чрез Николай Малинов да купи телевизия TV7 и NEWS7 и да направи ТВ канал на руското православие с аналитична насоченост, а NEWS7 да играе ролята на информационен канал. Той е един от най-доверените олигарси на президента Путин, името му е в санкционния списък на САЩ. На всички разпитвани са задавани въпроки за двамата руснаци.

Сутринта Малинов е трябвало да участва в сутрешния блок на БТВ във връзка с изложбата на Руското посолство “75-години от Освобождението на Източна Европа от нацизма”, но не се явил в студиото. Изложбата предизвика скандал между София и Москва, след като българското Външно министерство протестира името є и то беше сменено на “Пътят към победата: историческите източници”. Руският посланик Анатолий Макаров каза, че Русия не се намесва във вътрешните работи на България и продължава позитивно работата си по съвместните проекти.

Кой е Юрий Борисов?

Юрий Борисов е доктор по философия.

Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия “Ромен Ролан” гр. Стара Загора, а висшето - в СУ “Св. Климент Охридски “. От 1983 - 1990 преподава философия в Медицинска академия - гр. София. През 1986 г. защитава дисертация на тема “Методологически проблеми на психология на установката”.

От 1991 до 1997 г. е народен представител в VII Велико народно събрание, в 36-о и 37-о Народно събрание. В 37-ото НС е председател на Комисията по образование и наука.

Главен редактор на теоретичното списание на БСП “Ново време” от 2000 г. до 2015. В периода 2008 - 2015 е първи зам.-главен редактор и и.д. главен редактор на вестник “Дума”. От 2005 г. досега е главен редактор на българското издание на френския месечник “Монд дипломатик”.

Член е на Националния съвет на Национално движение “Русофили” и ръководи аналитичния център на организацията. През 2017 г. става действителен член на Международната славянска академия за наука, образование, изкуство и култура.

Автор на книгите: “Психология на подсъзнанието” (научна), “Войната на Мърфи”, “Христос не возкресе” (публицистични), “Приказка за Буда” и “Молба за Рая” (художествени).

Проф. Ваня Добрева, пред “Труд”: Случващото се е политическа репресия

Няколко часа след разпита “Труд” потърси за коментар проф. Ваня Добрева, която освен активист на движение “Русофили” е и член на Националния съвет на БСП. Тя разказа как е била извикана в спецпрокуратурата и за какво са я разпитвали следователите.

В 7 часа дойдоха вкъщи, за да ми връчат призовка за разпит. Самият разпит бе насрочен за 10 часа. Следователите бяха вежливи, питаха ме какво правя в движение “Русофили” и с какво точно се занимавам там. Отговорих им, че в момента организирам чествания на Юрий Венелин, а след това ще се заема и с отбелязването на годишнините на Иван Вазов и Софроний Врачански, които има опасност да бъдат неглижирани.

Казах им още, че пиша статии но не като член на “Русофили”, а като учен и изразявам възмущението си от махането на Пушкин, Толстой и Достоевски от учебниците по литература. Подчертах, че се тревожа от отпадането на Шилер и Гьоте от учебния материал.

Питаха ме и как се финансира движение “Русофили”, казах, че не знам. Зададоха ми и въпрос дали се познавам с Решетников. Отговорих, че съм се запознала с него на конференция в Самара. Казах им, че се познавам от конференция и с шефа на Американската академия на науките, който беше съветник на Клинтън.

Подчертах, че напоследък има тенденция Центърът за стратегически изследвания към руското правителство да бъде представян като престъпна организация, което е абсурдно. Подчертах, че не е добре да късаме духовната връзка с Русия, че е добре да имаме по-самостоятелна политика. Попитах ги дали викат представители на всички движения и неправителствени организации да им задават подобни въпроси.

Смятам, че това което се случва, е политическа репресия.

Следователите ми казаха да остана на разположение, а на излизане срещнах Юрий Борисов да влиза в сградата. Той вървеше едва-едва защото излезе преди дни от болница, където лежа с тежък сърдечен проблем.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право