Шпионски скандал с „Хуавей“ в Полша

Снимка: Архив

Арестувани са поляк и китаец

Полша арестува китайски служител на „Хуавей“ и полски киберспециалист по подозрения в шпионаж, съобщи днес държавната агенция ПАП, предаде БНР. Службата за национална сигурност е претърсила офиси на „Хуавей“ в страната, както и местния клон на телекома „Ориндж“.

Арестите задълбочават интригата, свързана с критики на Запада срещу дейността на големия китайски производител на смартфони и телекомуникационно оборудване. US разузнавателни агенции твърдят, че „Хуавей“ е свързана с китайското правителство и оборудването й може да има „задни вратички“ за използване от държавни шпиони.

След критиките от САЩ редица западни страни и компании започнаха анализи, с цел да решат дали да позволят използването на оборудване на „Хуавей“ в телекомуникационните им мрежи.

„Китайският гражданин е бизнесмен, работещ за голяма компания в електрониката… полякът е известен в среди, свързани с кибер бизнеса“, заявил Мачей Вашик, зам.-шеф на полската служба за сигурност през ПАП.

Двамата остават в ареста за 3 месеца, посочва ПАП, цитирайки говорител на спецслужбите.

Обществената телевизия съобщи, че задържаният поляк е бивш агент на службата за вътрешна сигурност.

През декември канадските власти арестуваха по искане на САЩ висшата служителка на китайския телеком „Хуавей“ Мън Ванчжоу. Задържането й е в рамките на разследване за нарушаване на американски търговски санкции.

Коментари

Задължително поле