Глобиха над 43 000 шофьори от началото на акция „Зима“

Италианска светкавица с мощността на 819 коня Sian е първият хибрид на Lamborghini и най-мощният модел на марката

Какво правят пенсионери в публичен дом?

Все още се издирва мъжът, който нападна и рани жена при обир в газстанция в София

Елизабет Хърли: Страстта е полезна за здравето

Днес е Световният ден в памет на жертвите от катастрофи

Зодиите на пътя

На 17 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 17.11.2019

Жена е била ранена при въоръжен обир на газстанция в София

Хиляди се събраха на протест срещу Николас Мадуро във Венецуела

Зловещият Какамо – между легендите и историята Каменното орлово гнездо сякаш е обитавано от призраци

Конят, който предизвика катастрофа със 7 ранени, е безстопанствен

Родителите на починалото 3-годишно дете: Лекарите виждаха, че умира

Към „историята си” добавяме истерия След Паисий, комай нищо

Шуменец пребори ВиК – мътната вода на половин цена Съдът признава стоката от чешмите за негодна

Заради завишена мътност на питейната вода, доставяна от ВиК-Шумен, Окръжният съд в града е признал, че шуменец дължи половината от стойността й. Решението е окончателно, не подлежи на обжалване. Магистрати са категорични, че ВиК-операторът не е спазил задължение, вмененото от закона, да доставя на крайния потребител питейна вода. Въпреки че „е влошен само един от нормативно изискуемите показатели „мътност”, само това прави стоката негодна в някаква степен за предназначението й“, пише в съдебния акт.

Шуменецът, преборил се за правата си, е Владимир Герчев, главен инспектор с над 15 г. стаж в местната Комисия за защита правата на потребителите. „С това дело, при влязло в сила решение, всички потребители вече могат да изискват същото. След като водата не отговаря на качествата, определени в Наредба 9, не се длъжни да плащат цялата сума“, обяви той пред „Труд“. Всеки, ако желае може да пусне искане за намаление с 50%.

И в момента водата в Шумен е мътна. От близо 2 месеца РЗИ-Шумен предупреждава за влошените й качества и препоръчва въздържание от консумация. Проблемът е почти всяка пролет и се дължи на масирано вливането на водни маси в язовир „Тича“. При липса на пречиствателна станция за питейни води /изграждането й се очаква да започне тази година б.а./ се разчита само на обеззаразяване.

Герчев отказал да плати предходен мътен период – от декември 2014 г. до март 2015 г., когато кубик вода струвала 2,64 лв. с ДДС. Сега шуменци плащат 3,22 лв. и продължават да негодуват срещу скъпа и лоша вода.

Като му излязла сметката, недоволният пуснал официално писмо до ВиК да му преизчислят задължението, но оттам отказали. Така се стигнало до даването му на съд – от ВиК-Шумен си искали своите 95,04 лв., навъртяни по водомера в дома на Герчев, върху които се начислила и 18,18 лв. лихва. Герчев се защитавал сам. „Никога не съм оспорвал начислените кубици вода, нито пък, че дължа пари на ВиК, но исках да бъде намалена цената, защото получената вода не е питейна“, обяснява той. Запазил си касовите бележки от покупки на минерална вода. За четири месеца за тричленното му семейство възлизали на 100 лв. /По здравни стандарти на човек за ден се полагат 1,5 литра б.а./ На първа инстанция в Районен съд изцяло отхвърлили иска на ВиК-дружеството към Герчев и го освободили от плащане за 4 месеца, заради доставката на мътна вода. Дружеството недоволно обжалвало пред Окръжен съд и оттам се произнесли, че е справедливо Герчев да плати 1/2 от сумата. В решение е записано, че се признава за установено, че дължи 47,52 лв. плюс 9,09 лв. лихви и го осъжда да зплати и половината от деловодните разноски направени от ВиК-оператора в размера на 117,50 лв.

Точно думата „осъжда“ гнети шуменеца. „Яд ме е за самото формулиране на решението. Осъждат мен, а решават това, което аз съм поискал и предложил. Защо ми слагат и половината разходи?“, пита Герчев и се готви да информира за развръзката националния омбудсман Мая Манолова и Висшия съдебен съвет. Като съвестен абонат, ще плати дължимата сума, въпреки че трябва да се бръкне с повече, заради начислените деловодни разноски. За настоящите два месеца, когато от чешмата му тече вода със завишена мътност, Герчев пак се готви да не плаща по реалната тарифа на ВиК за питейна вода.

Мотивите на ВиК

Според ВиК-Шумен обаче, се дължи пълната цена и в хода на делото техният представител е претендирал, че отклонението в мътността не е показател за чистотата на водата. Според чл.3, ал.2 от Наредба №9 питейната вода е безопасна и чиста, когато не съдържа микроорганизми, паразити, химически, радиоактивни и други вещества в концентрация опасносна за здравето. Освен това в Наредбата се говори за обработка на вода и изследване на мътност на изхода на пречиствателна станция, а такава в област Шумен няма. В период на интензивно снеготопене и обилни валежи се повишава мътността. Това обстоятелство е непредвидимо, непредотвратимо и непреодолимо, не може да бъде избегнато и предотвратено, защото не може да се влияе на климата. При форсмажорни обстоятелства страните се освобождават от отговорност при неизпълнение. Напомнят, че при отклонение на показателите на водата, от РЗИ уведомяват населението чрез медиите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Дайте указания къде и какво трябва да пуснем, че ми писна да плащам тая златна вода (като се замисля дали да не попремием мътната вода, може вярно някоя златна прашинка да излезе от цялата кал).

  2. Браво!
    Моля шуменският омбудсман да защити хората и да си изпълни задълженията.

  3. Браво, Вова, само така! Трябва всички да се вдигнем, за да променим нещата!

  4. Айде, вдигнете се да видим какво ще излезе от това.. Защото мене ме дънят с над два БОНА!!! вода, която не съм изразходвала и продължават и никой не ме подкрепи когато исках да ги осъдя. А сега не мога да си плащам и нормалните сметки и ме дънят и за тях. Не мисля, че омбудсманът ще помогне. Такива жалби постъпват непрекъснато и резултат няма. Освен това от финансова гледна точка няма голям резултат. Печели за едно но го осъждат за друго. Остава моралното удовлетворение, което не е малко, но явно не е достатъчно. Само ги е ядосал и може да е сигурен, че повече няма да допуснат подобна грешка.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.