Шуменка осъди общината за 24 000 лв., спънала се в плочка

Пенсионерка от Шумен осъди общината за обезщетение от над 24 000 лв., защото паднала на неравен тротоар и си счупила двете раменни кости. 22 000 лв. е присъдил Окръжният съд в Шумен за претърпени болки и страдания, а още 2 110 лв. са за импланти, които пациентката сама заплатила.

Към това на сметката на кметството се добавят още над 2 200 лв. такси и деловодни разноски. Решението е от тази седмица и подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Варна.

Шуменката Мария Т./75г./ пострадала на 20 феврурари м.г., докато се прибирала от Градската градина към дома си. На кръстовището на булевардите "Мадара" и "Ришки проход" се спънала в натрошена плочка, надигната няколко сантиметра над нивото на тротоара. Паднала по гърди и получила сериозните фрактури. Наложила се операция, цял месец трябвало да стои обездвижена.

Приемала успокоителни, а за нея се грижела помощница, защото Мария не можела дори да се облече сама. След инцидента активността на ръцете е възстановена до 80%, но стресът си останал. До падането плетяла и дори тъчала, подготвяла изложба със свои пана, но вече не можела да практикува хобито си. Била и запалена планинарка, но фрактурите я лишили и от това занимание.

От общината са претендирали, че падането и тежестта на травмата може да са следствие на здравословното състояние на ищцата, която имала остеопороза. Доводът е оборен документално, също и съмнението къде точно е паднала. Жената рухнала пред бистро, чийто собственик свидетелствал, че от 25 г. тротоарът е в лошо състояние, разбит и надигнат от корените на дървета.

Според съда улиците и тротоарите са общинска собственост, а причинените вреди са резултат на бездействие и липса на ремонт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България