Шуменският музей пусна брайлов пътеводител

Регионалният исторически музей в Шумен разработи пътеводител на брайлово писмо и тактилни карти с изображения на най-интересните находки от централната експозиция. Специализираното издание е предназначено за хората със специфични зрителни увреждания – посетители с намалено или напълно изгубено зрение.

Пътеводителят е голямо улеснение за незрящи и съдържа синтезирана информация за различни исторически периоди, застъпени в експозиционните зали на музея. Чрез специално разработени изображения върху специална подуваща се хартия са пресъздадени и някои експонати от различните исторически епохи. Те са придружени от описания на брайлов език, които да улеснят "виждането" на експонатите. Техни характерни детайли са предадени и с уголемен шрифт.

Шуменският музей има над 110-годишна история. Във фондовете му се съхраняват над 150 000 паметника на културата от халколита до наши дни, от които 15 000 са показани в експозиционните зали.

Основен партньор при подготовката на изданието е Националният център за рехабилитация на слепи – Пловдив. Брайловият пътеводител се издава с финансова подкрепа на Общински фонд "Култура" и собствени средства на музея.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България