Шуменският университет открива 4 нови специалности

Университетът "Еп.Константин Преславски" в Шумен предлага 4 нови специалности на кандидат-студенти в отговор на проекта на Министерство на образованието да ореже държавния прием в три утвърдени направления. Става дума за системи за сигурност, журналистика и връзки с обществеността, които тази година ще имат само платен прием.

Ръководството на ШУ анализирало ситуацията и в отговор предлага нова специалност "сигнално-охранителни системи и сигурност". Завършилите я ще бъдат освен специалисти по сигурност и инженери по сигнално-охранителни системи, каза зам.ректорът доц.Константин Константинов. Таксата на семестър ще бъде 275 лв.

ВУЗ-ът открива и специалност "българистика и медии" срещу 250 лв. на семестър. Завършилите, освен медийна специалност, ще получават и филологическа, застъпено е обучение по български и литература. Така

ВУЗ-ът се опитва да запази широкопрофилния си облик и да не влиза само в педагогическа рамка.

От тази година е факт и специалност "руска филология и туризъм". "Много са рускоговорящите ни туристи и затова предприехме тази стъпка. Ако се окаже удачна, догодина ще опитаме и с други чужди езици", каза доц.Константинов. Университетът не се е отказал и от чистия "туризъм", а таксата е 573 лв., защото от миналата година няма държавен прием и по тази специалност.

Четвъртата нова специалност трябва да задоволи недостига от педагогически кадри: "педагогика на обучение по природни науки", която ще подготвя учители по биология, химия и физика срещу 175 лв. на семестър.

На 13 април в ШУ ще се проведе трети предварителен изпит.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България